Županov prijem u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi

Koprivnički Crveni križ proslavio 140. rođendan i Dan dobrovoljnih darivatelja krvi
26/10/2021
Knjižničari u gostima u Klubu umirovljenika “Volonter penzioner”
28/10/2021

KOPRIVNICA – U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren priredio je tradicionalni prijem za višestruke darivatelje. Svečanost održana u restoranu Zlatan u Koprivnici u utorak, 26. listopada 2021. godina bila je prilika da im se zahvali na nesebičnosti i plemenitosti koju iskazuju dugi niz godina. Koprivničko–križevačka županija devetu godinu zaredom prva je u državi po broju darovanih doza krvi na broj stanovnika.

Darivatelji koji su krv dali 100 i više puta dobili su zlatne narukvice Crvenog križa te srebrnjake s likom Sv. Marka Križevčanina. Priznanja su dobili Biserka Čutanec, Darko Hanžeković,  Josip Kancijan,  Miroslav Lukčin, Tomo Opica, Božidar Oršoš, Đuro Pavliček, Darko Piškorec, Vesnica Samardžić,  Kristijan Sminderovac,  Mladen Sokač, Darko Solar,  Vladimir Svržan,  Martin Strmečki,  Vladimir Štefanić i Dragutin Toplek. Posebno priznanje dobio je predsjednik Kluba 100 Stjepan Lončar, koji je krv darovao 203 puta, te mu je župan uručio fotomonografiju Koprivničko-križevačke županije.

Vama koji ste već toliko puta dali krv taj čin predstavlja sasvim uobičajenu stvar, no život čine male stvari, a samo jedna doza krvi koju ste darovali može spasiti čak tri života. Ponosni smo što je naša županija u vrhu po broju darivatelja na sto stanovnika i to već devet godina uzastopno. To jasno govori da ljudi iz Podravine i Prigorja imaju veliko srce i spremni su pomoći kad je to najpotrebnije, naglasio je župan Darko Koren.

U ime Grada Koprivnice okupljenima je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi čestitala zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, a zahvalila je i volonterima gradskih društava Crvenog križa koji pomažu na akcijama. Uzvanicima se obratila i predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus koja je zahvalila darivateljima na plemenitosti kojom su snažno utjecali na zdravlje drugih te Županiji na svesrdnoj podršci i organizaciji svečanog prijema.

– Ponosni smo na sve naše darivatelje krvi, a posebno na članove Kluba 100 kojih je trenutno 146. Hvala svima koji svojim plemenitim činom pomažete bližnjima, jer krv je nezamjenjiv lijek, istaknula je predsjednica Đurđica Trbus te zahvalila organizatorima akcija, institucijama, općinama, gradovima i stručnjacima u Hrvatskom zavodu za transfuziju.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, ujedno ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa Adela Sočev prisutne je upoznala s rezultatima koje društva Crvenog križa u našoj županiji postižu u darivanju krvi.

 – Od 2021. godine naša županija je prema broju davanja krvi na 100 stanovnika prva u Republici Hrvatskoj. Prošle godine sva tri gradska društva organizirala su 103 akcije pri čemu je prikupljeno 7.207 doza krvi. Ako taj broj pomnožimo s tri, jer jedna doza spašava tri života, spasili smo više od 21 tisuću života što je podatak vrijedan divljenja. Naš prosjek u županiji je 6,24 doze na 100 stanovnika, dakle svaki šesti stanovnik je darivatelj i po tome smo daleko iznad nacionalnog standarda. U ovih 10 mjeseci prikupili smo 6.170 doza, vjerujemo da ćemo premašiti lanjske brojke, zaključila je ravnateljica Adela Sočev.

Na svečanosti su bili i zamjenik župana Ratimir Ljubić, potpredsjednici Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Vjekoslav Štimac i Dubravka Jaković, ujedno predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Marina Perica, predstavnici zdravstvenih ustanova i drugi uzvanici.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content