Koprivnički Crveni križ proslavio 140. rođendan i Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Nemčići donirali 363 kilograma hrane za Socijalnu samoposlugu
26/10/2021
Županov prijem u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi
27/10/2021

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica obilježilo je 140 godina od osnutka te Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, svečanošću održanom u ponedjeljak, 25. listopada 2021. godine u hotelu Podravina. U povodu jubileja objavljena je publikaciju o 140 godina koprivničkog Crvenog križa, koja je ovom prilikom predstavljena, a na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi tradicionalno su uručena jubilarna priznanja darivateljima.

Urednici publikacije „140 godina Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica“ su ravnateljica GDCK Koprivnica Adela Sočev i povjesničar Nikola Cik. Uz mnoštvo fotografija na 76 stranica sažeta je povijest koprivničkog Crvenog križa, predstavljene aktivnosti oko darivanja krvi, djelovanje Pučke kuhinje, Socijalne samoposluge i ostali humanitarni socijalni rad. U brošuri je prikazan rad 11 općinskih društava koja djeluju u sklopu Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, opisani su europski projekti, aktivnosti prve pomoći, rad s mladima te je posebno istaknuto djelovanje volontera.

– Želja nam je bila objaviti neke nove podatke o koprivničkom Crvenom križu, posebno o onome što je napravljeno u proteklih nekoliko desetljeća i što se čini danas. Pisani trag, to je ono što vrijedi i ono što ostaje, rekao je Nikola Cik predstavljajući brošuru o društvu osnovanom 1881. godine.

Uz proslavu svojeg rođendana, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica priredilo je dodjelu jubilarnih priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi. Tradicionalno je domaćin te svečanosti gradonačelnik Grada Koprivnice. Gradonačelnik Mišel Jakšić je i ovaj put istaknuo da je GDCK Koprivnica ponos grada, zahvaljujući odličnoj ekipi, volonterima i darivateljima krvi.

– Doista se imamo s čime ponositi. Kroz brojne akcije ste iskazali solidarnost i veliko srce, a koliko ste nam važni i koliko je važno strukturirano djelovanje koje imamo kroz Crveni križ pokazalo se i nedavno, tijekom covid pandemije i potresa. Najbolji dar za 140. rođendan je ulaganje od 15 milijuna kuna u novu zgradu Centra za pomoć u kući, ustvrdio je gradonačelnik Mišel Jakšić u obraćanju okupljenima na svečanosti. Dobrovoljne darivatelje nazvao je srcem Crvenog križa te im čestitao njihov dan i zahvalio na plemenitosti.

Darivateljima krvi njihov dan je čestitala i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev. Naglasila je da je zahvaljujući njima naš kraj među najuspješnijima u Hrvatskoj.

– Svaki deveti stanovnik Podravine dobrovoljni je darivatelj krvi. U pandemijskoj 2020. godini organizirali smo 81 akciju i prikupili 5.066 doza krvi. Od toga su 4154 doze dali muškarci, 912 doza dale su žene, a vrijedi istaknuti da je po prvi puta krv dalo 139 darivatelja. Zahvaljujući tom rezultatu Koprivnica je treća, a naša županija prva u Hrvatskoj po broju davanja na sto stanovnika. Uspješno provodimo akcije DDK i ove godine, a zahvaljujući vama, hrabrim ljudima, spašeni su mnogi ljudski životi na čemu vam iskreno zahvaljujemo, rekla je ravnateljica Adela Sočev u obraćanju darivateljima.

Na svečanosti se okupljenima obratio i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Vjekoslav Štimac. Uz čestitke darivateljima u prigodi Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, osvrnuo se na jubilej te ustvrdio da koprivnički Crveni križ ima pravo razmišljati o lijepoj budućnosti.

– Pomagati drugima je neprocjenjiv osjećaj. Pomagati drugima već 140 godina je dio povijesti na koji smo iznimno ponosni. Gdje je Crveni križ u Koprivnici danas? Darivanje krvi, topli obroci, paketi hrane, sportska obuća i pribor za učenike i niz drugih aktivnosti provode se svakodnevno. A možemo razmišljati i o lijepoj budućnosti, jer stvaramo podmladak, odgajamo mlade volontere i mlade darivatelje. A tu je i veliki projekt Centar za pomoću u kući Koprivnica, nova zgrada vrijedna oko 15 milijuna kuna čija gradnja uskoro počinje, rekao je predsjednik GDCK Koprivnica Vjekoslav Štimac.

U Koprivnicu je na ovu svečanost došao i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt. Uz čestitke i lijepe želje koprivničkom Crvenom križu i darivateljima krvi u govoru je istaknuo ponos.

– Darivatelji i Crveni križ idu rukom pod ruku. Svjesni smo da kad su povećane potrebe za krvlju ne postoji slavina iz koje će ona kapati, nego je to jedan odnos humanosti i čovjekoljublja koji živi između darivatelja i gradskih društava Crvenog križa, a to je ovdje itekako prisutno, rekao je izvršni predsjednik HCK Robert Markt.

Okupljenima na proslavi su se još obratili i čestitali predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Na svečanosti su bili brojni uzvanici i članovi Crvenog križa, predstavnici zdravstvenih institucija, načelnici općina, ravnatelji škola, voditelji podmlatka i mladih, predsjednici općinskih društva CK, volonteri… Kao što priliči rođendanskoj proslavi razrezana je velika torta, dar kompanije sa srcem Podravke koprivničkom Crvenom križu.

U ime svih dobitnika priznanja zahvalio se Dražen Sačer, bivši predsjednik i član Glavnog odbora HCK, koji je na svečanosti primio završnu zahvalnicu i plaketu. Ustvrdio je da mu je velika čast pripadati obitelji darivatelja krvi.

– Vremena nisu loša, ako su ljudi dobri. Vi ste najbolji ljudi, jer ne tražite nikakve nagrade, priznanja ili privilegije. No ipak veseli kad vidimo da HCK Gradsko društvo CK Koprivnica i Grad Koprivnica to poštuju, rekao je dr. Dražen Sačer i poželio svima puno zdravlja i još davanja krvi te da covid konačno nestane.

Priznanja za višegodišnje nesebično i predano darivanje krvi primilo je ukupno 82 jubilaraca, a uručene su i obiteljske te zahvalnice za one koji zbog bolesti ili dobne granice nisu više u mogućnosti davati krv. Ukupno je u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi dodijeljeno 97 priznanja.

DOBITNICI PRIZNANJA

Plaketa i zahvalnica za izvanredan uspjeh HCK za 150 darivanja

Darko Fajdić

Plaketa i zahvalnica za izvanredan uspjeh HCK za 125 darivanja

Dražen Buhanec i Marjan Krsnik

Zahvalnica i zlatni znak priznanja HCK za 75 darivanja žene

Biserka Čutanec i Vesnica Samardžić

Zahvalnica i zlatni znak priznanja HCK za 100 darivanja muški

Josip Kancijan, Miroslav Lukčin, Tomo Opica, Božidar Oršoš, Đuro Pavliček, Kristijan Sminderovac, Darko Solar, Martin Strmečki i Dragutin Toplek      

Zahvalnica i srebrni znak priznanja HCK za 55 darivanja žene

Nataša Gazdek i Božica Piljak           

Zahvalnica i srebrni znak priznanja HCK za 75 darivanja muški

Krunoslav Bosilj, Željko Cvrtila, Mario Ferenčić, Mladen Gašpar, Zlatko Haramija, Marijan Hontić, Damir Husnjak, Ivica Kiseljak, Marko Mehkek, Josip Mrzlečki, Tihomir Seliščak, Mijo Šajn, Mladen Trnski, Miroslav Virag, Igor Zetović, Ivica Zrinski i Ivan Žužul

Zahvalnica i brončani znak priznanja HCK za 35 darivanja žene

Smiljka Blažeković, Vesna Babić, Renata Brlek, Dijana Geci, Snježana  Došen, Marina Dvorski, Božica Grudić, Radojka Lacković, Anita Pintarić, Ana – Marija Popijač, Lidija Sremec i Karmela Tucaković

Zlatna kapljica GDCK Koprivnica za 50 darivanja žene

Mirica  Bašić, Suzana Horvat i Smiljanka Vukša

Zahvalnica, brončani znak priznanja HCK i zlatna kapljica GDCK Koprivnica za 50 darivanja muški Dejan Ban, Darko Belčić, Krešimir Blažeković, Damir Blažic, Mladen Cahunek, Vladimir Denžić, Davor Dološčak, Darko Evačić, Gabrijel Gašparić, Zlatko Hiržin, Dominik Horvat, Dubravko Jadanović, Romano Jazvec, Ivan Kalavarić, Igor Kolarić, Saša Kovačević, Mario Kovačić, Saša Kristović, Alen Majstorović, Darko Medved, Dario Novogradec, Kristijan Perika, Dalibor Peti, Josip Piskač, Miroslav Pobi, Marko Prelog, Alen Radić, Josip Radmanić, Kruno Raić, Goran Seretin, Stjepan Srednoselec, Zvonimir Šuster, Marko Takač i Siniša Zvonar

Završna zahvalnica i plaketa

Đurđa Čiković, Brankica Kaličanec, Nevenka Krušelj, Katica Švajka, Anka Trefalt, Dragutin Gazivoda, Josip Gregurec, Petar Rac i Dražen Sačer                                           

Obiteljska zahvalnica

Ivan i Jasna Betlehem, Mirko i Matija Hemetek, Đuro i  Alena Mihoci, Antonio i Ana-Marija Popijač, Zvonimir i Ljubica Stanin, Ranko, Robert i Bojana Šegerc, Zlatko i Ivana Štrfiček, Ranko, Sabina i Domagoj Tušek te Dražen, Manuel i Anita Pavlić

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content