Naši volonteri proglašeni najboljima u Koprivnici u 2022. godini

Dobrovoljni darivatelji krvi iz Drnja i Peteranca na izletu u Vukovar
05/12/2022
Podravka donirala koprivničkom Crvenom križu devet tona hrane za Socijalnu samoposlugu
05/12/2022

KOPRIVNICA –  U koprivničkom Domu mladih u nedjelju, 4. prosinca, proglašeni su dobitnici nagrade „Zlatni vol“ za najbolje volontere u 2022. godini. Nagrade i priznanja dodijeljene su istaknutim volonterima, čiji su rad prepoznale udruge s područja Koprivnice. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i u organizaciji Udruge Kopriva.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica ovogodišnji je dobitnik nagrade Zlatno krdo za humanitarnu pomoć osobama raseljenima uslijed ukrajinske krize, a dugogodišnja volonterka Crvenog križa Marija Čižmek dobitnica  je nagrade Zlatni vol za starije od 29 godina.

Marija Čižmek je dugogodišnja volonterka Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, bez koje su aktivnosti našeg društva nezamislive. Spremna je uvijek i rado pomoći kad zatreba, a s GDCK Koprivnica je prošla i velike izazove i brojne izvanredne i krizne situacije kao što su pomaganje osobama raseljenima uslijed ukrajinske krize tijekom 2022. godine, volontiranje u akcijama cijepljenja protiv koronavirusa u 2021. godini, aktivna je bila u prikupljanju i razvrstavanju pomoći za stanovnike u potresu stradale Sisačko-moslavačke županije kao i u migrantskoj krizi prije nekoliko godina.

Na akcijama dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji GDCK Koprivnica redovito pomaže u podjeli obroka zahvalnosti darivateljima te promotivnih materijala i kalendara s rasporedom akcija DDK. Rado sudjeluje i u akcijama prikupljanja prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština u trgovačkim centrima za našu Socijalnu samoposlugu te vrlo vješto komunicira s našim građanima donatorima te su akcije u kojima ona sudjeluje izuzetno uspješne. U Socijalnoj samoposluzi ili podjeli donacija u Pučkoj kuhinji sudjeluje vrlo često, a zahvaljujući njezinom vedrom duhu i optimizmu i korisnici se bolje osjećaju te je već dobro poznaju i izgradili su međusobno povjerenje. U svojem mjesnom odboru Taraščice Marija je dobro poznata kada se provodi listopadska akcija Solidarnost na djelu jer angažira svoje susjede volontere i obilazi kućanstva kako bi se prikupila sredstva za pomoć učenicima slabijeg imovinskog stanja. Mnogo volonterskih sati provela je u razvrstavanju prikupljenih donacija te pripremi humanitarnih paketa hrane i higijene za one kojima je potrebna pomoć. Tijekom ove, 2022. godine je, zajedno s ostalim volonterima i djelatnicima GDCK Koprivnica posebno bila angažirana u pomaganju osobama raseljenima uslijed ukrajinske krize. Tone donacija u hrani i higijeni, koje su prikupili građani, pažljivo je sortirala i pakirala u pakete za osobe koje su privremeni smještaj potražile u našem kraju. I to nije sve, s osmijehom na licu mnogo je večeri dočekivala raseljene osobe iz Ukrajine koje su dolazile vlakove iz Mađarske u Koprivnicu. Uz volontiranje u različitim akcijama pomoći, Marija Čižmek u GDCK Koprivnica sudjeluje i u vježbama Interventnog tima kao član tima Prve pomoći, sudjeluje u realističnom prikazu ozljeda ili pak kao u ulogama stradalih osoba što je bio slučaj na Međunarodnoj vježbi na Šoderici u listopadu ove godine, a sudjeluje i u ostalim aktivnostima i edukacijama tima.

I to nije sve, ona je iznimno aktivna u Klubu umirovljenika Volonter penzioner, koji je osnovalo GDCK Koprivnica u sklopu projekta Volonter penzioner, gdje se uključuje u zdravstvena predavanja, kreativne radionice i druge aktivnosti. Kako volontira i u drugim udrugama u Koprivnici, nerijetko spaja i uključuje članove drugih udruga u volontiranje u Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica.

Za nagradu Zlatno krdo Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica nominiralo je  volontere koji su na različite načine bili uključeni u pomaganje osobama raseljenima uslijed ukrajinske krize, posebno od 21. ožujka do 3. lipnja 2022. godine.

Par dana nakon izbijanja vojnog sukoba, GDCK Koprivnica je počeo prikupljati donacije za raseljene osobe iz Ukrajine. Na stotine vrećica i kutija s donacijama trebalo je što prije razvrstati i popisati te potom pripremiti humanitarne pakete. Te pakete smo redovito dijelili raseljenim osobama smještenima na području Koprivnice. Sortiranje, evidentiranje i pakiranje ne bismo mogli obaviti bez naših volontera. Oni su pomagali i oko dopremanja donacija u koprivnički Crveni križ te podjele pomoći raseljenim osobama. U svim tim poslovima zaposlenicima je pomagalo 15 volontera, koji su za to izdvojili 166 sati svojeg slobodnog vremena. Od 21. ožujka do 3. lipnja svake večeri volonteri su dežurali na željezničkom kolodvoru i dočekivali vlak iz Budimpešte. Raseljenim osobama su dijelili vodu, hranu i osnovnu higijenu, a pri tom je vrlo važna topla ljudska riječ i osmijeh potpore s kojim su ih dočekivali. U ta 72 dana kroz koprivnički kolodvor je prošlo 651 raseljena osoba, no zapravo i mnogo više, jer su se mnogi prijavljivali kao turisti. U čekanju vlakova sudjelovalo je 50 volontera koprivničkog Crvenog križa, koji su darovali 136 sati svojeg slobodnog vremena.

Čestitamo našoj Mariji i ostalim volonterima na dobivenom priznanju i nagradama, no kako i svi oni sami ističu, najveća nagrada su im zahvalnost u očima i osmijeh na  licima onima kojima pomažu.

 

 

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content