U 29 dana na Botovu podijelili smo 8,5 tona hrane, 36.000 litara vode, 500 kg higijene, a naši volonteri odradili su oko 4.000 volonterskih sati

Počelo provođenje radionica Kodovi Sigurnost na vodi u koprivničkim i općinskim osnovnim školama
20/10/2015
U Robnom centru KTC u Koprivnici održat će se 20. akcija prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu
22/10/2015

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica I Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije punih 29 dana brinuli su o izbjeglicama i migrantima koji su vlakovima dolazili od Tovarnika do Botova gdje su prelazili zelenu granicu s Mađarskom.  Od dolaska prvog vlaka na kolodvor u Koprivnicu 18. rujna 2015. godine pa do 16. listopada 2016. godine kroz Botovo je prošao 91 vlak, 47 autobusa, odnosno oko 130.000 izbjeglica i migranata. Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica podnijelo je najveći teret, organizaciju posla te je tehničke i materijalne kapacitete i redovni rad zapravo prilagođen i podređen izbjegličkoj krizi. Dakako da naš redovni rad nije bio zapostavljen, svakodnevno se u Pučkoj kuhinji pripremalo oko 150 obroka, a u Socijalnoj samoposluzi na popisu je oko 300 obitelji. U rujnu je kroz Socijalnu samoposlugu podijeljeno 47 paketa koje je dobilo 150 članova obitelji, korisnika zajamčene minimalne naknade i socijalnog programa Grada Koprivnice, sve zahvaljujući donacijama naših sugrađana u trgovačkim centrima svake subote. U Pučkoj kuhinji je u rujnu pripremljeno 4.268 obroka, a od toga ih je dostavljeno 1.481.

Uz zaposlenike i volontere GD CK Koprivnica, u ovoj akciji pomoći izbjeglicama i migrantima bio je angažiran i dio Županijskog interventog tima predvođen Zvonimirom Šašekom, educiranih volontera Društva Crvenog križa KC KŽ županije te volonteri gradskih društava CK Đurđevac i CK Križevci. Volonteri Crvenog križa i građani koji su nam se svakodnevno priključivali, uvelike su pridonijeli uspješnosti cjelokupne aktivnosti na Botovu, na čemu im od srca najtoplije zahvaljujemo.

Pomoć i podršku imali smo od središnjice Hrvatskog Crvenog križa te Grada Koprivnice, gradskih tvrtki i Javne vatrogasne postrojbe pri osiguranju skladišnog prostora i prijevoza.

Svi djelatnici bili su uključeni u rad i organizaciju, a uz nas, bilo je tu, kada se sveukupno zbroji, više od četiri stotine naših vrijednih volontera koji su danima i noćima pakirali hranu i odlazili s nama na Botovo. U 29 dana zabilježili smo oko 4.000 volonterskih sati. Volonteri su naša snaga, volonteri su oni kojima posvećujemo posebnu pažnju, volonteri su se i ovog puta pokazali kao pravi crvenokrižaši u misiji ublažavanja ljudskih patnji.

Uz donacije naših građana i drugih društava Crvenog križa, najviše vode i hrane osigurano je preko Hrvatskog Crvenog križa iz robnih rezervi, a u početku je vodu osigurala Podravka, što je Hrvatski Crveni križ platio iz svojih sredstava. Zahvaljujući svim našim donatorima, cjelokupnoj organizaciji i koordinaciji, posebice s gradskim Stožerom za zaštitu i spašavanje, točnije sa zamjenikom gradonačelnice Mišelom Jakšićem, svaki smo problem riješili u najkraćem mogućem roku i svaku prepreku svladali, te ono što je najvažnije, ni u jednom trenutku nismo ostali ni bez hrane ni bez vode. U 29 dana pomogli smo s 8,5 tona hrane, 36.000 litara vode te 500 kilograma higijenskih potrepština. Naši građani ponovno su pokazali svoje veliko srce i što se tiče donacija i angažmana pri volontiranju. Svaka korica kruha i svačije ruke dobro su došle u svakom trenutku i stoga samo zahvalni svima na bilo kojoj vrsti angažmana, od pakiranja u prostorima GD CK Koprivnica, do podjele na Botovu. U konačnici svi zajedno možemo biti sretni što smo pomogli onima koji su u nevolji – ublažili smo ljudsku patnju, što je i osnovna misija Crvenog križa.

Radom na Botovu, naš angažman nije gotov. Naša je misija nastavljena u Čakovcu.

S obzirom da nam je još preostalo hrane i higijene, a koje su nam baš dan ranije dostavili kolege iz GD CK Čakovca, te dio iz robnih rezervi, odvezli smo tu pomoć na njihov teren u trenutku kada im je to bilo potrebno kada su se izbjeglice i migranti nalazili na njihovom području.

Osim toga, dvoje djece iz Sirije, u dobi od 17 i 13 godina, nakon boravka u bolnici, smješteni su u udomiteljsku obitelj u Koprivnici te smo im pomogli s odjećom i obućom, i pronašli prevoditelja kako bi ih, prije nego što krenu na put prema Njemačkoj, barem malo oraspoložio s obzirom na jezičnu barijeru i otežanu komunikaciju s trenutnim udomiteljima.

23.9.2015.

 

3.10.2015. 6.10.2015. 24.9.2015. Donacije

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content