Svjetski dan prve pomoći obilježili smo u shopping centru SUPERNOVA

Oko 180 kg raznih prehrambenih proizvoda prikupljeno je ove subote u KTC-u
08/09/2018
Uključite se u akciju Zelena čistka 2018.
13/09/2018

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica je u subotu 8. rujna 2018. godine, obilježilo Svjetski dan prve pomoći u prostorima shopping centru SUPERNOVA u sklopu zabavno-edukativnog programa “Škola može početi, imamo sve!”.

Tom su prilikom djelatnici, volonteri i članovi Kluba mladih GDCK Koprivnica prezentirali zainteresiranim posjetiteljima osnove pružanja prve pomoći te su im dijelili nagrade za demonstraciju istih, koje su se posebno svidjele najmlađim posjetiteljima, a i njihovi roditelji su pokazali veliko zanimanje jer je ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći bila „Prva pomoć u slučaju prometnih nesreća“ kao odgovor na nesreće u cestovnom prometu koje godišnje oduzmu oko 1,25 milijuna života.

Na događanju su sudjelovali i predstavnici PU koprivničko-križevačke koji su uz djelatnike HAK Auto-kluba Koprivnica educirali djecu o sigurnom sudjelovanju u prometu na zabavnim poligonima na kojima su djeca mogla demonstrirati kretanje u prometu te na taj način osvojiti različite nagrade.

Ciljevi Svjetskog dana prve pomoći su podizanje svijest o globalnoj razini smrti i stradavanja u prometnim nesrećama i poticanje ljudi svih dobnih skupina da nauče tehnike prve pomoći, naročito neodgodive postupke u rješavanju izvanrednih situacija na mjestu nesreće te zagovaranje i promoviranje tečajeva prve pomoći kao važne komponente svih sudionika u prometu.

Činjenica je da smo svi mi sudionici u cestovnom prometu, bilo kao pješaci, vozači ili putnici. Svaki dan tragično pogine oko 3500 ljudi, a deseci tisuća su ozlijeđeni, često s posljedicama koje iz temelja mijenjaju život. Ukoliko prva pomoć nije osigurana pravovremeno, veliki broj teško ozlijeđenih osoba neće preživjeti prometnu nesreću (WHO, 2004). Primjena postupaka pružanja prve pomoći, posebice pravilnog pozicioniranja unesrećene osobe prije dolaska timova hitnih službi, čine razliku između života i smrti.

Brojke

–  kao posljedica prometne nesreće svake godine ostaje više od 1.34 milijuna ozlijeđenih što ima veliki utjecaj na       zdravstvo i razvoj.

–  ozljede na cestama su vodeći uzrok smrti među mladima u dobi između 15 i 29 godina.

–  jedan od najčešćih uzroka smrti u prometnim nesrećama je nedostatak opskrbe kisikom uzrokovan blokiranim dišnim putovima.

–  globalno, smrtni slučajevi i posljedice ozljeda uzrokovanih prometnim nesrećama koštaju vladu oko 3% BDP-a.

–  prometne nesreće koštaju zemlje s niskim i srednjim dohotkom 65 milijardi dolara godišnje što je više od ukupnog iznosa primljenog u razvojnoj pomoći.

–  zemlje s niskim i srednjim dohotkom najviše su pogođene, stopa smrtnosti dvostruko je veće od zemalja s visokim prihodima, globalna smrtnost u cestovnom prometu iznosi 90%.

– prometne nesreće predstavljaju 9. vodeći uzrok smrti i čine 2,2% svih smrtnih slučajeva na globalnoj razini te se predviđa da će do 2030. godine doseći 7. mjesto po uzroku smrtnosti.

 

Ključne poruke

Zajednicu je iznimno bitno podučiti tehnikama i radnjama potrebnim za pripravnost i neposredan odgovor na prometnu nesreću u slučajevima da se zateknu na mjestu nesreće i nađu u ulozi promatrača. Svrha je unaprijediti znanje i vještine prve reakcije među općom populacijom, vozačima, putnicima i pješacima, kako bi bili u mogućnosti pravovremeno i na pravilan način pružiti prvu pomoć osobama ozlijeđenima u prometu.

U prosjeku je potrebno manje od četiri minute da blokirani dišni put postane fatalan. Čak i u područjima s visoko strukturiranim hitnim službama, prosječno vrijeme za dolazak medicinskih timova je deset minuta. Dobro je poznato da ako se ne osigura pravodobna prva pomoć, mnoge teško ozlijeđene osobe neće preživjeti. Upravo Iz tog razloga trebalo bi poticati službene institucije  da obučavanje prve pomoći bude obavezno u sklopu obrazovnih ustanova te svakako kao standardna komponenta vozačkih tečajeva i ispita.

Ozljede u prometnim nesrećama su vodeći uzrok smrti koja se može spriječiti. Mnoge visoko razvijene zemlje uspjele su prekinuti vezu između rastuće motorizacije i smrtnosti u cestovnom prometu, a neke su uspjele dramatično smanjiti takve smrti. Ta postignuća rezultat su stvaranja sigurnije  infrastrukture, poboljšanje sigurnosti vozila i provođenju brojnih drugih intervencija za koje se zna da su učinkovite u smanjenju ozljeda na cesti. Imajući kvalitetne podatke za praćenje utjecaja tih napora  također je presudno za prikazivanje njihovog uspjeha.

Pružanje prve pomoći značajno je za ublažavanje štetnih posljedica prometnih nesreća. U skladu s načelom “zlatnog sata” osobe koje su stradale u prometu imaju mnogo veću šansu za preživljavanje i oporavak od ozbiljnih ozljeda, ako se odmah primjene mjere za spašavanje života. Prva pomoć na licu mjesta je od vitalne važnosti, osobito ako nije  moguć brz dolazak hitne medicinske službe. Obuka iz prve pomoći i rano prepoznavanje prve su karike u lancu preživljavanja a kvaliteta prvog odgovora snažno ovisi o odgovarajućem osposobljavanju.

A najvažnije je da budete savjestan i pažljiv vozač kako ne bi došlo do neželjenih posljedica ,ali ako i dođe da budete spremni pomoći i sebi i drugima.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content