Ravnateljica Adela Sočev na FEAD Network konferenciji na Malti

Edukacija o pružanju prve pomoći za zaposlenike Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“
11/10/2018
U akciji Solidarnost na djelu 2018. prikupljamo sredstva za kupnju tenisica učenicima u školama
11/10/2018

FEAD Network konferencija, u organizaciji Europske komisije, održana je 3. i 4. listopada na Malti, a među stotinjak predstavnika iz cijele Europe, na konferenciji je bila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev, jedina predstavnica Crvenog križa iz Hrvatske.

Na FEAD Network konferenciji bilo je riječi o popratnim mjerama koje se provode uz podjelu paketa s hranom u sklopu FEAD programa. Svaka zemlja ima različite načine provođenja popratnih mjera, ali i različite sadržaje paketa i način njihove podjele, no svima je zajedničko to što su sredstva za transport ograničena, a popratne su mjere obavezne.

FEAD – Fond europske pomoći za najpotrebitije, osim osiguranja paketa s hranom za osobe koje su u socijalnoj potrebi, provodi i popratne mjere kojima je cilj socijalna inkluzija korisnika. Tako su mjere različite, a odnose se na zdravlje, financijsku pismenost, nutricionizam, pripremanje obroka, zdravu prehranu i slično.

Sudionici skupa na Malti imali su prilike vidjeti primjere dobre prakse, LEAP Centre, koji su otvoreni u sklopu projekata iz Europskog socijalnog fonda, a u tim centrima, osim podjele hrane, korisnici mogu dobiti i drugu vrstu pomoći.

U sklopu konferencije, sudionici su imali prilike čuti što rade nositelji FEAD projekata u drugim europskim zemljama, a među onima koji su izlagali, bila je kolegica iz Crvenog križa iz Luxemburga te mladi volonteri iz Slovenije. Na skupu su iz Crvenih križeva bili još kolege iz Mađarske, Ureda Crvenog križa iz Bruxellesa te Francuske. Bila je to prilika za razmjenu iskustava s kolegama iz drugih nacionalnih društava, a sudjelovanje na ovakvoj konferenciji je ujedno i priznanje za Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica koje još od 2014. godine uspješno provodi europske projekte.

Ravnateljica Adela Sočev sudjelovala je na dvije FEAD konferencije u Bruxellesu 2016. godine, a na jednoj od konferencija je i prezentiran europski projekt Socijalna košarica kojeg je Gradsko društvo Crvenog križa uspješno provelo.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content