Projekt „Volonter penzioner“: umirovljenici razgledali Muzej prehrane i prisjetili se prošlosti

Umrla je Nada Horvat, jedna od „zlatnih“ darivateljica krvi
23/03/2021
Uoči blagdana dvije akcije prikupljanja za Socijalnu samoposlugu
25/03/2021

KOPRIVNICA – Umirovljenici uključeni u projekt „Volonter penzioner“ u srijedu, 24. ožujka posjetili su Muzej prehrane. Uz stručno vodstvo, razgledavajući zanimljiv postav, mnogi su se prisjetili običaja, osoba i događaja iz prošlosti.

Obilaskom Muzeja prehrane, koji je Podravka otvorila 1982. godine, započele su kulturno-umjetničke aktivnosti u sklopu projekta „Volonter penzioner“. Nositelj tog projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama za zaštitu od širenja koronavirusa, muzej je obišao ograničen broj umirovljenika.

Muzej prehrane smješten je u Starogradskoj ulici 63 u Koprivnici, a ispred njega je pokretna skulptura „Jahačica na pijetlu“ autora Zvonimira Lončarića. U dvorištu i muzejskim zgradama umirovljenici su razgledali zanimljive eksponate. Kroz priču o razvoju prehrambene industrije u Podravini, voditeljica Muzeja, etnologinja Nada Matijaško predstavila im je izložbeni postav. Između ostalog, to su različiti etnografski predmeti, parni stroj iz 1912. godine, tvornička linija za proizvodnju juha iz 1958., nekadašnje ambalaže različitih Podravkinih proizvoda kao što je velika bijela limenka s likom dječaka „zamusanog marmeladom“, stari reklamni materijali, knjige recepata…

Kroz projekt „Volonter penzioner“ planira se mnoštvo različitih programa i aktivnosti. Već sad se umirovljenici mogu uključiti u redovita vježbanja u otvorenim i zatvorenim prostorima u gradu, akcijama prikupljanja pomoći za potrebite u trgovačkim centrima ili pripremi i podjeli paketa u Socijalnoj samoposluzi, uskoro organiziramo odlaske na Gradske bazene Cerine te je u planu još mnoštvo aktivnosti.

Pozivamo sve umirovljenike koji žele sudjelovati u besplatnim programima iz projekta „Volonter penzioner“ da se jave u Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica na broj 048/642-193 i tako dođu do informacija o aktivnostima koje se provode u projektu.

Projekt ‘Volonter penzioner’ sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) – Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. u iznosu od 1.984.964,46 kuna, a provodi se od 19. listopada 2020. godine. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a partneri su Grad Koprivnica, Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije ‘Rad na dar’, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Društvo žena ‘Kamengrad’, Starigrad.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content