Ostvarili smo dugogodišnji san, otvorili smo Centar za pomoć u kući Koprivnica!

Ekipa podmlatka OŠ Koprivnički Bregi na 24. natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa
16/05/2023
Na akcijama dobrovoljnog darivanja krvi u svibnju prikupljeno 440 doza krvi!
22/05/2023

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica je u petak, 19. svibnja 2023. godine organiziralo svečano otvorenje Centra za pomoć u kući Koprivnica. Zgrada je sagrađena i opremljena kroz istoimeni projekt vrijedan skoro dva milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europske unije. S novom zgradom koprivnički Crveni križ dobiva uvjete za proširenje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga.

Uzvanici su se okupili na adresi Herešinska ulica 33 u Koprivnici, ispred novoizgrađenog i uređenog objekta ukupne površine oko 1.200 četvornih metara. Svečanim rezanjem vrpce Centar za pomoć u kući Koprivnica otvorili su ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev i gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić.

– S radošću smo dočekali dan ovaj dan. Otvorenje Centra je vrhunac jednog razdoblja u radu Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i svojevrsni novi početak, rekao je njegov predsjednik Vjekoslav Štimac na svečanosti i naglasio da će ovaj projekt uvelike poboljšati kvalitetu usluga i pružanja pomoći sugrađanima.

– Ostvarili smo dugogodišnji san i 19. svibnja 2023. godine će biti velikim slovima upisan u povijest koprivničkog Crvenog križa, istaknula je na početku obraćanja ravnateljica GDCK Koprivnica Adela Sočev. Ona je ujedno voditeljica projekta Centar za pomoć u kući Koprivnica, stoga nije skrivala ponos i zadovoljstvo uspješnom realizacijom ovog projekta, ali i ukazala na brojne prepreke koje su se našle na tom putu.

– U novom objektu na raspolaganju nam je pučka kuhinja s dvostruko većim kapacitetom, za 300-tinjak obroka, čime smo stvorili uvjete da nam Hrvatski zavod za socijalni rad može odobriti pripremu i dostavu hranu našim sugrađanima u potrebi na područjima okolnih općina gdje su potrebe itekako značajne. Projektom smo riješiti i veliki problem skladišnog prostora pa ubuduće nećemo morati brinuti kamo s donacijama. Kako smo u gradu koji je sjedište Koprivničko-križevačke županije, ispunili smo i zakonsku obavezu, stvorili smo prostorne preduvjete za rad s beskućnicima, a da bismo se time bavili potrebna nam je licencu za bavljenje tom uslugom i tek tada nam stručnjaci iz Zavoda za socijalni rad mogao upućivati moguće korisnike. Naravno, želja nam je da se nitko ne nađe u problemu beskućništva, rekla je ravnateljica Adela Sočev.

Među uzvanicima su bili predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, humanitarne organizacije u čijem sastavu djeluje i koprivnički Crveni križ. Izvršni predsjednik HCK Robert Markt čestitao je na novoj zgradi svima koji su sudjelovali na provedbi projekta te poželio nastavak uspješnog rada i razvoj novih programa pomaganja ljudima u potrebi. Okupljenima se obratio i koprivničko-križevački župan Darko Koren. Ne skrivajući oduševljenje novim objektom čestitao je svima zaslužnima za realizaciju projekta.

Veliku zahvalu svim djelatnicima i volonterima koprivničkog Crvenog križa, kao i onima koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju ovog prekrasnog novog objekta, uputio je saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

– Hvala svim generacijama koje su desetljećima čuvale i razvijale ideju humanosti i solidarnosti Crvenog križa u našoj Koprivnici. Svi oni su dali jedan mali obol i dio svog srca da bi dočekali današnji dan i veseliti se ovom uspjehu. Proveli smo vrlo uspješnu priču za Crveni križ, Koprivnicu, okolne općine, Županiju, a uvjeren sam i za cijelu Hrvatsku, rekao je gradonačelnik M. Jakšić.

Okupljeni su pogledali projekciju kratkog filma odnosno sažetak tijeka radova na izgradnji Centra te potom obišli zgradu. Objekt je izgrađen na zemljištu površine 2.455 četvornih metara, koje je koprivničkom Crvenom križu darovao Grad, odlukom Gradskog vijeća.

Uz govornike, na svečanosti su bili zamjenica Izvršnog predsjednika HCK Marina Pinjagić Telak, član Glavnog odbora HCK, počasni član Hrvatskog Crveno križa i dugogodišnji predsjednik GDCK Koprivnica dr. Dražen Sačer, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž, općinski načelnici i predstavnici općina, v.d. predstojnik Područnog ureda Zavoda za socijalni rad Koprivnica Danijel Rušak, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, koprivnički pročelnici Ana Mlinarić, Tomislav Golubić, Dubravka Kardaš i Dario Jembrek, predstavnici gradskih komunalnih tvrtki, zdravstvenih i kulturnih ustanova, koprivničkih osnovnih i srednjih škola, zatim predstavnici Vatrogasne zajednice grada, HGSS-ove stanice Koprivnica, Policijske uprave koprivničko-križevačke, Centra 112 – Službe civilne zaštite Koprivnica, Hrvatskog autokluba te udruga s kojima Crveni križ surađuje, predstavnici Petgrada, Moda, Labora, DB opreme i ostali angažirani na izgradnji objekta, kao i djelatnici GDKC Koprivnica, članovi Skupštine, Odbora i Nadzornog odbora društva, predsjednici općinskih i mjesnih društava Crvenog križa, predsjednici društava dobrovoljnih darivatelja krvi, predstavnici susjednih gradskih društava Crvenog križa te bivši dugogodišnji djelatnici i volonteri koji svakodnevno pomažu koprivničkom Crvenom križu. Na svečanosti je nekoliko skladbi otpjevala Marta Redžep, uz klavirsku pratnju prof. Mije Mihalić, a tijekom druženja svirali su tamburaši Volonteri penzioneri.

Za početak rada u novog objektu čeka se internetska veza te se u idućim danima djelatnosti i dalje obavljaju u sjedištu u Ulici braće Radić 7.

Projekt Centar za pomoć u kući Koprivnica sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu 14.884.891,35 kuna. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a partneri su Grad Koprivnica i Hrvatski zavod za socijalni rad Područni ured Koprivnica. Razdoblje provedbe je 36 mjeseci, od svibnja 2020. do svibnja 2023. godine. Projekt odobren je u okviru natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom ‘Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza’, Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.’ Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content