Obilježen Hrvatski dan šećerne bolesti

Predstavnici Crvenog križa na tradicionalnom prijemu u Županijskoj upravi
13/05/2024
Građani donirali skoro tonu i pol hrane i higijene!
17/05/2024

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica obilježilo je Hrvatski dan šećerne bolesti akcijama kojima se ukazuje na važnost kontrole kako bi se bolest na vrijeme prepoznala i liječila te iskazivanjem simbolične potpore oboljelima.

Djelatnici koprivničkog Crvenog križa zajedno s volonterima te članovima Kluba dijabetičara Slatko srce su se u središtu grada, ispred Gradske vijećnice, u utorak, 14. svibnja 2024. družili s građanima i zainteresiranima mjeriti šećer u krvi. U dva sata akcije šećer je došlo provjeriti 38 građana i većini su vrijednosti bile u redu, no nekoliko ih je imalo povišen šećer u krvi pa smo im savjetovali da ga malo češće mjere, dok smo dvoje građana s vrlo visokim vrijednostima ukazali da bi trebali posjetiti liječnika obiteljske medicine. Navečer, kad je pao mrak, Gradska vijećnica je bila osvijetljena plavom bojom, koja simbolizira šećernu bolest, čime smo simbolično dali potporu svim oboljelima.

Obilježavanje Hrvatskog dana šećerne bolesti provedeno je u suradnji Grada Koprivnice i Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica te Kluba Slatko srce koji okuplja djecu i mlade oboljele od dijabetesa, a osnovalo ga je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije.

Rano otkrivanje i liječenje šećerne bolesti je ključno u sprečavanju nastanka komplikacija, stoga je vrlo važno podizanje svijesti o znakovima, simptomima i rizičnim čimbenicima dijabetesa. U Hrvatskoj je lani bilo registrirano malo manje od 400 tisuća osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Procjenjuje se da je kod samo 60 posto oboljelih postavljenu dijagnozu te da ukupno i više od 600 tisuća osoba ima šećernu bolest.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content