Obilježavanje Svjetskog dana srca na Zrinskom trgu

Ekipa koprivničkog Crvenog križa sudjelovala na Nacionalnom natjecanju prve pomoći HCK
24/09/2018
Osnovna škola „Braća Radić“ skupljala školski pribor za najpotrebnije
28/09/2018

KOPRIVNICA – U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca  Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica sudjelovat će u subotu 29. rujna 2018. godine, od 10 sati u aktivnostima koje organiziraju Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Kardiološki odjel Opće bolnice “Dr.Bardek” u Koprivnici, Udruga kardioloških bolesnika “Srce” i Srednja medicinska škola u Koprivnici.

Volonteri GDCK Koprivnica dijelit će knjižice ‘Vi imate pitanje, mi imamo odgovor’ u kojima su  najčešća pitanja  bolesnika o srčanom udaru, koronarografiji, ugradnji stentova te drugim pitanjima vezanima uz bolesti srca i krvnih žila, a koje su najvažniji uzrok smrti u suvremenom svijetu. Osim pacijentima koji boluju od bolesti srca, brošura je namijenjena i zdravim pacijentima s rizičnim faktorom kako bi se educirali i pridržavali uputa u cilju sprječavanja bolesti srca i krvnih žila.

Tom prilikom svi prisutni na Zrinskom trgu moći će izmjeriti svoj krvni tlak, indeks tjelesne mase (BMI) i sudjelovati u šetnji „Stazom Srca“ dužine 5 kilometara kojoj je cilj pokazati sugrađanima da je svakodnevna šetnja kroz grad obilježenom stazom i zabavna i korisna za zdravlje.

Članovi i partneri Svjetske kardiološke federacije i pojedinci diljem svijeta organiziraju čitav niz aktivnosti, počevši od šetnji, utrka i sportskih manifestacija, pa sve do koncerata, javnih nastupa i kontrolnih pregleda u prigodi Svjetskog dana srca kako bi se upozorilo na važnost prevencije srčanih bolesti. Srčanožilne bolesti, koje uključuju bolesti srca i moždani udar, prve su na listi bolesti sa smrtnim ishodom. Svake godine one su odgovorne za 17,5 milijuna preranih smrtnih slučajeva, a očekuje se da će do 2030. njihov broj narasti na 23 milijuna.

No dobra je vijest da se većina srčanožilnih bolesti može prevenirati poduzimanjem jednostavnih svakodnevnih promjena kao što su zdravija ishrana i konzumacija pića, povećanje tjelesne aktivnosti i prestanak pušenja.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content