Obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja

Učenici 2c i 3c razreda OŠ Antun Nemčić Gostovinski sudjelovali u projektu Sigurnost na vodi
11/06/2014
Tri akcije darivanja krvi u Gradskom društvu Crvenog križa
13/06/2014

Svake godine 14. lipnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi s ciljem podizanja svijesti i senzibilizacije javnosti o važnosti krvi i krvnih pripravaka u liječenju bolesnika. To je ujedno i prigoda da se zahvali onima koji dobrovoljno daruju krv.

Svjetska zdravstvena organizacija zajedno sa svima koji sudjeluju u osiguranju dostatnih količina krvi i krvnih pripravaka svake godine odabere jednu javno-zdravstvenu temu.

Ove godine Svjetski dan darivatelja krvi posvećen je važnosti pravovremene dostupnosti krvi i krvnih pripravaka za liječenje trudnica i mladih majki.

Aktivnost će se provoditi pod motom: ‘Sigurna krv za spašavanje života majki’

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu se godišnje prikupi 107 milijuna doza krvi.

U zemljama koje nemaju dovoljno krvi i krvnih pripravaka za potrebe svoga zdravstva, 65 % prikupljene krvi koristi se za liječenje djece do 5 godina života.

Također je zabrinjavajući podatak da samo 60 država u svijetu koristi za liječenje svih bolesnika u svojoj zemlji krv prikupljenu od dobrovoljnih darivatelja krvi. Od tog broja 29 zemalja je iz Europe, a među njima je i Hrvatska. Cilj Svjetske zdravstvene organizacije, Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i svih drugih partnera je da se do 2020. godine sve doze krvi za liječenje bolesnika osiguraju davanjem dobrovoljnih darivatelja krvi.

Na sam Svjetski dan darivatelja krvi, Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije organizira druženje i sportske susrete darivatelja krvi iz cijele županije u Kalinovcu, u subotu 14. lipnja od 11 sati.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content