Našem zlatnom darivatelju krvi Stjepanu Lončaru Nagrada Koprivničko-križevačke županije za životno djelo

Šetnja članova Kluba Volonter penzioner do nove zgrade koprivničkog Crvenog križa
23/02/2023
Na natjecanju mladih Crvenog križa sudjelovat će 12 ekipa podmlatka i mladeži
03/03/2023

KOPRIVNICA – Dugogodišnji dobrovoljni darivatelj krvi Stjepan Lončar dobitnik je Nagrade Koprivničko-križevačke županije za životno djelo, odlučila je Županijska skupština Koprivničko-križevačke županije na sjednici 22. veljače 2023. godine. Zajedno s ostalim dobitnicima javnih priznanja nagrada će mu biti uručena na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Koprivničko-križevačke županije 13. travnja.

Stjepan Lončar krv redovito daje već 50 godina. Dobrovoljni darivatelj je postao s 18 godina, kao gimnazijalac, nastavio kao student te potom u svim svojim radnim sredinama. Odazivao se na pozive za hitno darivanje u koprivničku bolnicu ili Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, a u Zagrebu se priključio i darivateljima na staničnom separatoru. Redovito daje krv na akcijama u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i u našim prostorijama je 17. listopada 2022. godine krv dao 205. put. Po tom darovanom broju dragocjene tekućine uvjerljivo je rekorder u našoj županiji te među najboljima u Hrvatskoj.

Kao dugogodišnji darivatelj Stjepan Lončar je pokrenuo inicijativu za osnivanje kluba darivatelja koji su krv dali 100 i više puta muški i 75 i više puta žene. Klub 100 osnovan je pri Društvu Crvenog križa Koprivničko križevačke županije 2014. godine, a Stjepan Lončar je njegov prvi i sadašnji predsjednik.

Za svoja dobrovoljna darivanja krvi primio je mnoga priznanja Hrvatskog Crvenog križa, Medalju Grada Koprivnica, Odlikovanje Predsjednika RH Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske i brojne druge nagrade, a sada je dobio i ovu važnu nagradu. Stjepan Lončar je prvi darivatelj krvi koji je dobio Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije.

Osim u dobrovoljnom darivanju krvi Stjepan Lončar je dugogodišnji volonter u Crvenom križu te član interventnih timova u županijskom i gradskom Crvenom križu. Potres na Baniji, poplave, obilazak starijih osoba dijeleći pomoć, edukacije i vježbe zaštite i spašavanja, samo su dio njegovih aktivnosti u kojima sudjeluje u Crvenom križu, pored davalaštva krvi.

– Njegove humane vrline, kroz samozatajno djelovanje, ostavit će neizbrisiv trag u Crvenom križu ali i na području grada i županije čijem ugledu doprinosi kroz cijeli svoj životni vijek, stoga predlažemo Odboru za priznanja da Stjepanu Lončaru dodijeli Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije zbog njegovih zasluga u području zdravstva, socijalne skrbi te nadasve njegove humanosti, navedeno je u prijedlogu za dodjelu Nagrade za životno djelo Stjepanu Lončaru, koji je Odboru za dodjelu javnih priznanja uputilo Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije na čelu s ravnateljicom Adelom Sočev. Odbor je prihvatio prijedlog, proslijedio ga Županijskoj skupštini koja ga je na sjednici usvojila te je Stjepan Lončar ovogodišnji dobitnik Nagrade Koprivničko-križevačke županije za životno djelo.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content