Napustio nas je Nikola Novosel Miško, prvi predsjednik koprivničko – križevačkog Crvenog križa

U Shopping centru SUPERNOVA u Koprivnici prikupljeno 210 kilograma hrane i 25 komada higijenskih potrepština za Socijalnu samoposlugu
12/12/2020
U Robnom centru KTC za Socijalnu samoposlugu prikupljeno 125 kilograma hrane i 14 komada higijenskih potrepština
14/12/2020

KOPRIVNICA – U nedjelju, 13. prosinca 2020. godine u 80. godini života umro je Nikola Novosel Miško poznati križevački glumac, nastavnik, kulturni i društveni djelatnik a prije svega humanist i istaknuti član obitelji Crvenog križa.

Nikola Novosel Miško bio je dugogodišnji aktivist Crvenog križa, sudjelovao je u svim akcijama GDCK Križevci, a njegova humanost i predanost u pomaganju drugima rezultirala je njegovim izborom za prvog predsjednika Društva Crvenog križa Koprivničko- križevačke županije. Tu funkciju uspješno je obavljao u dva  mandata, te je u međuvremenu postao član Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa.

Nikola je rođen kao deveto dijete 8. studenog 1941. godine u Zagrebu. Ubrzo nakon rođenja obitelj se seli u Ludbreg iz čije okolice i potječe. Ovdje Nikola provodi svoje djetinjstvo. Otac Đuro mu je bio službenik na sudu, a majka Katarina domaćica.

Osnovnu školu Miško završava u Ludbregu, Srednju poljoprivrednu školu u Križevcima, a Poljoprivredni fakultet u Zagrebu na kojem je kasnije i magistrirao. Po završenom studiju radio je u Poljoprivrednom kombinatu u Ludbregu.

Nakon četiri godine preselio se u Križevce gdje se zaposlio u Poljoprivrednom i istraživačkom centru, današnjem Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima gdje je dočekao mirovinu 2007. godine.

Bio je politički angažiran u SDP-a, gdje je bio član Gradske organizacije od njezina osnutka kao i Županijske organizacije, osnovane 1993. godine. U Skupštini Koprivničko-križevačke županije jedan mandat djelovao je kao nezavisni vijećnik.

Čitav život bavi se njegovanjem kajkavskog humora i satire. Odigrao je i zapažene uloge u televizijskim serijama i nekim filmovima: Gruntovčani, Mejaši, Dirigent i muzikaši, Neuništivi, Doktorova noć, Kontesa Dora, Srce nije u modi; te po jednu epizodu u serijama Naši i vaši, Bumerang, Odmori se zaslužio si.

Za svestrani društveni i kulturno-umjetnički rad nagrađen je odlikovanjem predsjednika RH Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Počasni je građanin Ludbrega. Dobitnik je nagrada za životno djelo Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

U braku je bio od 1971. godine sa suprugom Marijom, sada umirovljenom prosvjetnom radnicom s kojom ima troje djece.

Nikola Novosel Miško ostat će nam u sjećanju kao  glumac, društveni djelatnik a prije svega kao veliki humanist koji je svojom vedrinom i šalama donosio smijeh na naša lica a to je možda ponekad i najteže.

Posljednji naš susret s Nikolom bio je u lipnju 2017. godine na županijskim susretima dobrovoljnih darivatelja krvi u Molvama u povodu Svjetskog dana darivatelja krvi.

Hvala dragom Nikoli na svemu što je učinio za obitelj Crvenog križa, uvijek ćemo ga pamtiti, a njegovoj obitelji izražavamo iskrenu sućut.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content