Predstavljen novi stručni rad o zdravstvenim navikama umirovljenika

Zaposlenici GDCK Koprivnica u službenom posjetu Britanskom Crvenom križu
01/12/2022
Dobrovoljni darivatelji krvi iz Drnja i Peteranca na izletu u Vukovar
05/12/2022

KOPRIVNICA – U sklopu projekta Volonter penzioner, čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, projektni partneri iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije izradili su još jedan stručni rad o zdravstvenim navikama umirovljenika. Stručni rad je u petak, 2. prosinca 2022. godine u Klubu Volonter penzioner predstavila rukovoditeljica Službe za javno zdravstvo i socijalnu medicinu dr. Davorka Gazdek, a prisustvovali su i ostali djelatnici ZZJZ uključeni u projekt te ravnateljica Zavoda dr. Draženka Vadla.

Rad je izrađen na temelju istraživanja u kojem je sudjelovalo 50 članova Kluba umirovljenika tijekom druge godine provedbe projekta Volonter penzioner. Stručnjaci ZZJZ provode anketiranje o zdravlju i kvaliteti života umirovljenika tijekom zdravstvenih savjetovališta, na koja GDCK Koprivnica redovito šalje članove Kluba Volonter penzioner.

U istraživanju nazvanom Anketa o zdravlju i zdravstvenim navikama umirovljenika Koprivničko-križevačke županije sudjelovalo je više žena nego muškaraca, jer je takav i sastav Kluba Volonter penzioner, a dr. Davorka Gazdek je predstavila rezultate i zaključke. Stručni rad je pokazao da većina umirovljenika ocjenjuje svoje zdravlje općenito dobrim, iako ih 78 posto ima neki dugotrajni zdravstveni problem odnosno bolest i zbog toga uzimaju lijekove. Najviše ih muče visoki krvni tlak te poteškoće s kralježnicom, kostima i zglobovima. Što se tiče uhranjenosti, među ispitanicima nije bilo pothranjenih, no 84 posto ih ima prekomjernu tjelesnu težinu. Četvrtina umirovljenika puši, a još četvrtina ih je prije pušila. Čak 96 posto ispitanika je aktivno, mnogi pješače ili voze bicikl, a 48 posto ih je uključeno u tjelesne aktivnosti u sklopu projekta Volonter penzioner.

Nakon ovog predstavljanja stručnog rada, projekt se nastavlja posjetom umirovljenika zdravstvenom savjetovalištu te ostalim aktivnostima koje koprivnički Crveni križ svakodnevno organizira za članove Kluba Volonter penzioner. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) – Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. u iznosu od 1.984.964,46 kuna, a provodi se od 19. listopada 2020. godine. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a partneri su Grad Koprivnica, Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije Rad na dar, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Društvo žena Kamengrad iz Starigrada.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

 

 

 

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content