Izrađen stručni rad o zdravstvenim navikama umirovljenika

U akciji Solidarnost na djelu prikupljeno 55.234,45 kuna
08/11/2021
“Slatko srce” će obilježiti Svjetski dan šećerne bolesti
12/11/2021

KOPRIVNICA – U sklopu EU projekta „Volonter penzioner“, čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije uspješno je završena prva od tri godine provedbe zdravstvenog savjetovališta za umirovljenike. Nakon istraživanja u kojem je u razdoblju od studenog 2020. do listopada 2021. godine sudjelovalo 50 članova Kluba „Volonter penzioner“, stručnjaci Zavoda izradili su rad pod nazivom „Anketa o zdravlju i zdravstvenim navikama umirovljenika Koprivničko-križevačke županije“. Na sastanku u prostorijama Zavoda stručni rad je predan predstavnicima koprivničkog Crvenog križa, a projekt je nastavljen posjetom umirovljenika savjetovalištu.

Članovi Kluba umirovljenika „Volonter penzioner“ imaju mogućnost odlaska na zdravstvena savjetovališta, kojima je cilj unapređenje psihofizičkog zdravlja starijih osoba. Svakog tjedna ih po dvoje odlazi u županijski Zavod za javno zdravstvo. Prilikom posjeta savjetovalištu umirovljenicima se izmjeri krvni tlak, razina šećera u krvi, visina, težina, opseg struka i bokova te u razgovoru sa stručnjacima Zavoda ispune anketni upitnik o svojem zdravlju i zdravstvenim navikama. Pri tom umirovljenici dobiju i savjete, primjerice o usvajanju korisnih te mijenjanju po zdravlje štetnih navika, primjerenom korištenju zdravstvene zaštite, pravilnoj prehrani za starije osobe i sprečavanju debljine, primjerenoj tjelesnoj i psihičkoj aktivnosti, važnosti prestanka pušenja i pijenja alkoholnih pića i drugo.

Temeljem zdravstvene ankete kontinuirano se obavljalo stručno istraživanje o problematici mentalnog zdravlja i stanju uhranjenosti umirovljenika. Obradom i analizom dobivenih podataka izrađen je stručni rad „Anketa o zdravlju i zdravstvenim navikama umirovljenika Koprivničko-križevačke županije“. Rad je pokazao da većina ispitanika ocjenjuje svoje zdravlje općenito dobrim, iako ih 90 posto ima neku dugotrajnu bolest, a 72 posto zbog toga uzima lijekove. Umirovljenici ocjenjuju da su dobrog psihičkog zdravlja, zavidne vitalnosti i energije uz visoki rang pozitivnih emocija. Što se tiče prehrambenih navika, općenito se može zaključiti da se većina umirovljenika zdravo hrani, imaju tri obroka dnevno, jedu dosta voća i piju dosta tekućine. Samo šest posto umirovljenika koji su sudjelovali u istraživanju su tjelesno neaktivni, ostali hodaju, voze bicikl i slično.

Uz ovo zdravstveno savjetovalište, u sklopu projekta „Volonter penzioner svakodnevno se provodi još mnoštvo aktivnosti kojima je cilj aktivno starenje i cjeloživotno učenje. Projekt je  sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) – Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. u iznosu od 1.984.964,46 kuna, a provodi se od 19. listopada 2020. godine. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a partneri su Grad Koprivnica, Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije “Rad na dar”, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Društvo žena “Kamengrad”, Starigrad.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

 

 

 

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content