Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica i Policijska uprava Koprivničko-križevačka zajedno u projektu Zdrav za 5

Održan nastavak edukacije Gradskog interventnog tima
29/11/2017
Čestitamo svim našim volonterima njihov dan
05/12/2017

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se svake godine obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15.prosinca, pridružilo se Policijskoj upravi Koprivničko-križevačkoj u provođenju Projekta „Zdrav za 5“. Projekt, koji se s nacionalne razine provodi već nekoliko godina, namijenjen je učenicima osmih razreda osnovnih škola, a tema projekta je ovisnost o alkoholu, prekomjerno pijenje te općenito o štetnosti zlouporabe alkohola i kaznenopravnim aspektima.
Sredstva ovisnosti, prije svega duhan, alkohol i droge postali su sastavni dio odrastanja velikog dijela mladeži. Uz zlouporabu sredstava ovisnosti javljaju se i drugi socijalni problemi poput maloljetničke delinkvencije, školskog i izvanškolskog nasilja, problema mladih koji ne završavaju školovanje, kao i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.
U sklopu prezentacije, koja je održana u Područnoj školi Kunovec Osnovne škole Koprivnički Ivanec policijski djelatnici Maja Gregurović i Zoran Kapusta ukazali su učenicima 8. razreda na štetnosti pijenja alkohola te im pokazali i neke video materijale kako bi vidjeli što sve djeca i odrasli rade kada previše popiju, kako alkohol djeluje, zašto uopće počinju piti. Nakon toga djelatnica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Antonija Habajec im je prezentirala 5 tipova takozvanih „pijanih naočala“ koje simuliraju stanje alkoholiziranosti od 0,4 do iznad 2,5 promila te su imali prilike vidjeti kakvu sliku imaju pred očima kada su u alkoholiziranom stanju.
Glavni cilj ovogodišnjeg Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Hrvatskoj je promicanje nepijenja alkohola kao rizičnog čimbenika za razvoj ovisnosti o alkoholu, ali i ozbiljnog rizičnog čimbenika za razvoj različitih tjelesnih bolesti.

hck
hck

Odgovori

Skip to content