Članovi interventnog tima na edukaciji na Pagu

Koprivnički Crveni križ sudjelovao na Danu za znanost
06/06/2022
U ponedjeljak 13. lipnja u KTC-u prikupljamo donacije za Socijalnu samoposlugu
10/06/2022

PAG – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije organiziralo je edukaciju za članove Županijskog interventnog tima. Na edukaciji i treningu, koji su održani od 4. do 8. lipnja 2022. godine u Dječjem odmaralištu Križevci u Pagu, sudjelovalo je 36 članova županijskog i gradskih interventnih timova te volontera i djelatnika gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac. Uz sumiranje učinjenog u proteklom razdoblju te stjecanje novih znanja vezanih uz volontiranje i aktivnosti Crvenog križa, bila je to prilika za međusobno upoznavanje i druženje.

–  Ovakva okupljanja iznimno su važna, jer kad se bolje upoznamo onda i mnogo bolje zajednički djelujemo, posebno u izvanrednim situacijama, rekla je ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev. Zajedno s predsjednicom ŽCK Đurđicom Trbus naglasila je veliku važnost volontiranja u djelovanju Crvenog križa te konstantnog učenja i usavršavanja znanja, čemu je doprinijelo i ova edukacija na Pagu.

Ravnateljica ŽCK, ujedno ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev održala je predavanje Osnovni stupanj edukacije volontera. Između ostalog objasnila je tko i kada može istaknuti znak crvenog križa i volonterima ukazala da ga moraju nositi s ponosom. Pri tom treba poštivati osnovna načela međunarodnog pokreta, a to su humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Predsjednica ŽCK Đurđica Trbus upoznala je sudionike edukacije s temama Komunikacija i komunikacijske vještine, Stres i tehnike nošenja sa stresom te Trgovanje ljudima.

Na edukacija iz prve pomoći, koju je održala volonterka GDCK Koprivnica dr. Dragica Kramarić, sudionici su ponovili i utvrdili znanja kako pomoći unesrećenoj osobi, a kroz vježbe reanimacije na lutki usavršili su vještinu spašavanja života.

Voditelj službe za zdravstvene, socijalne i humanitarne programe u GDCK Koprivnica Zdravko Janković održao je predavanje o Službi traženja s osvrtom na ukrajinsku krizu, dok je projektna asistentica Andreja Brozović imala izlaganje o pomaganju koprivničkog Crvenog križa i njegovih volontera raseljenim osobama uslijed sukoba u Ukrajini.

Voditeljica službe općih poslova i EU projekata u koprivničkom Crvenom križu Mateja Remetović održala je edukaciju Kompetencije volontera na primjeru volonterskog programa GDCK Koprivnica, stručni suradnik za projekte u istom društvu Karlo Ganžulić je imao prezentaciju o Zakonu o humanitarnoj pomoći te predstavio aktivnosti projekta Volonter penzioner, a volonter GDCK Križevci Davor Japec održao je prezentaciju Voda i sanitacija.

Uz edukacije, boravak na Pagu bio je prilika i za podizanje fizičke pripremljenosti članova
ŽIT-a. Sunčano i toplo vrijeme omogućilo je rekreaciju i vježbanje u moru, a održana je i nešto zahtjevnija kondicijska vježba – odlazak do vjetroelektrane na Ravnama iznad Paga. Planinarskom stazom do vrha brda i potom šetnju kraj vjetrenjača vodio je član ŽIT-a Miljenko Brkić iz GDCK Križevci.

Sudionicima edukacija na Pagu volonterke koprivničkog Crvenog križa Mica Lončar, Nevenka Posavec, Marija Čižmek i Lidija Krapinec mjerile su tlak i šećer u krvi, a organiziran je i posjet Samostanu sv. Margarite te izložbi crkvene umjetnosti i paške čipke.

U programu edukacije i treninga na Pagu sudjelovali su i članovi Kluba umirovljenika Volonter penzioner, koji su volontirali u aktivnostima vezanim dolazak raseljenih osoba uslijed ukrajinske krize.

 

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content