Zaštita zdravlja od velikih hladnoća

U robnom centru KTC prikupljeno 50 kilograma raznih prehrambenih namirnica
07/01/2019
Akcije dobrovoljnog darivanja krvi od 14. do 18. siječnja
11/01/2019

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica upozorava svoje sugrađane na nadolazeći val velikih hladnoća. Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

 

Kako bi se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

 

  • pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

 

  • odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih putova). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

 

  • osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganja niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

 

  • u slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.

 

  • kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

 

  • pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

 

  • nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

 

  • u slučaju da se kod osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati:
  • Hitnu medicinsku službu – 194

 

Ili

 

  • Centar za žurne službe – 112

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content