Zaklada ‘Hrvatska za djecu’ za projekt malih dijabetičara ‘Slatko srce’ odobrila gotovo 100 tisuća kuna

U godinu dana Klub umirovljenika proveo 223 aktivnosti i 100 volonterskih akcija
05/11/2021
Koprivnički Crveni križ sudjelovao na proslavi Dana grada
07/11/2021

KOPRIVNICA- Zaklada ‘Hrvatska za djecu’ odobrila je Društvu Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije 99.999,18 kuna za provođenje projekta pod nazivom ‘Slatko srce’. Klub dijabetičara Slatko srce u Društvu Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije od 2020. godine okuplja djecu i mlade od tri do 29 godina, koji boluju od dijabetesa tipa 1 te će se ovim projektom provesti brojne aktivnosti kako bi se najmlađe i njihove roditelje osnažilo u svakodnevnom životu s dijabetesom. Projekt je počeo 1. studenoga 2021. godine i trajat će narednih godinu dana, a zahvaljujući ovim sredstvima, djeca oboljela od dijabetesa i njihovi roditelji sudjelovat će u brojnim aktivnostima.

Ugovor o dodjeli financijskih sredstava sa Zakladom ‘Hrvatska za djecu’ potpisala je Adela Sočev, ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a pridružio joj se i Miroslav Kanisek, voditelj Kluba dijabetičara koji će ujedno biti i voditelj aktivnosti u sklopu projekta.

Klub dijabetičara okuplja djecu i mlade koji svakodnevno višekratno daju inzulin te učestalo mjere razinu glukoze u krvi tijekom dana i noći. Obitelji u kojima su djeca oboljela od dijabetesa, žive s dijabetesom njihovih najmlađih 24 sata na dan, a prvi susret s dijabetesom kod novooboljele djece izaziva veliki stres i traumu roditeljima. Za (su)život s dijabetesom potrebno mnogo snage i strpljenja, ali i novih znanja iz različitih područja – o prehrani, vrstama inzulina, davanju injekcija, informatičkih znanja o praćenju razine glukoze u krvi, prepoznavanju simptoma, rizicima koje nosi dijabetes za zdravlje. Iz toga razloga mi ćemo kroz ovaj projekt pružiti potporu obiteljima dodatnim edukacijama ali ćemo i javnosti ukazivati na važnost zdravog načina života – rekla je Adela Sočev, ravnateljica.

Obiteljima u kojima su djeca s dijabetesom to je i znatni financijski trošak jer pravilno reguliranje glukoze u krvi zahtijeva određena medicinska i druga pomagala koja se plaćaju te prehranu koja je skuplja od uobičajene. Projekt Slatko srce pružit će dodatnu podršku obiteljima kako bi, posebice oboljelu djecu, što bolje pripremili za početak samostalnog života s ovom bolešću. Kvalitetan život s dijabetesom ovisi o dobroj i kontinuiranoj edukaciji i samodisciplini oboljelih, ali i o podršci obitelji, okoline te zdravstvenog sustava. Stoga će kroz projekt različiti stručnjaci predstaviti moguće načine liječenja i življenja s dijabetesom te pomoći u balansiranju životnih okolnosti obiteljima u kojima su djeca s dijabetesom.

-Školska okolina posebno je bitna za djecu školskog uzrasta zbog nerijetke stigmatizacije. Projektom ćemo osmisliti i izraditi plakate za škole, a tamo gdje su učenici s dijabetesom održat ćemo radionice u njihovim razredima kako bi i ostale učenike upoznali s bolesti s kojom se njihovi vršnjaci susreću. Podjelom materijala u školama i upoznavanju zdravih učenika s dijabetičarima promovirat će se zdravi život te će se kod zdrave djece usaditi empatija i vršnjačko pomaganje – rekao je Miroslav Kanisek, voditelj Kluba.

Roditelji djece oboljele od dijabetesa žive 24 sata dnevno kontrolirajući ‘visinu’ šećera u krvi svojeg djeteta, a to je način života koji često dovodi do odustajanja roditelja od svojih obaveza prema djetetu, te će se stoga organizirati obiteljski edukativno-rekreacijski kamp sa stručnjacima različitih područja koji će im dati dodatne savjete, psihološki ih osnažiti, potaknuti ih na pravilan odnos prema djetetu, bolesti, hrani i okolini te će roditelji međusobno razmjenjivati iskustva što je od neprocjenjive važnosti. Organizirat će se sportsko i rekreativno druženje članova međusobno ali i s drugim udrugama, predviđeni su planinarski izleti na Papuk i Anin vrh s ciljem da se oboljele potakne da što više vremena provode u prirodi i bavljenju sportskim aktivnostima, što potiče bolju regulaciju šećera u krvi, a pridružit će im se i zdravi vršnjaci iz škola. U Koprivnici i Križevcima organizirat će se predavanja i radionice o temi dijabetesa, a u sva tri grada u županiji na javnim događanjima prezentirat će se rad Kluba, mjeriti šećer građanima, ukazivat će se na opasnosti ove podmukle bolesti te će se promovirati zdrav način života. Osvjetljavanjem znamenitosti u sva tri grada na području naše županije, obilježit će se Svjetski dan dijabetesa 14. studenoga te će se dijeliti ranije izrađeni letci građanima. Kako bi djecu i mlade nagradili za sudjelovanje u Klubu, nabavit će im se slatki paketi sa slatkišima koji su im dozvoljeni. Projektnim aktivnostima djeci i mladima oboljelima od dijabetesa dat će se dodatna podrška usmjerena na njihovu dobrobit, a koja je od vitalne važnosti za njihov rast i razvoj s obzirom da će ih bolest pratiti cijeli život.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Zaklade „Hrvatska za djecu“. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Zaklade „Hrvatska za djecu“.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content