Velika međunarodna vježba spašavanja na Šoderici

Za Socijalnu samoposlugu u Supernovoj u četiri sata prikupljeno 96 kg hrane
22/10/2022
Predsjednik RH odlikovao dobrovoljne darivatelje krvi
23/10/2022

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica je domaćin Međunarodne terenske vježbe timova za krizne situacije, koja se u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa od 20. do 23. listopada 2022. godine odvija na jezeru Šoderica. U vježbi sudjeluje nekoliko stotina pripadnika interventnih timova Crvenog križa iz cijele Hrvatske te Turske, Poljske, Slovenije, Bugarske, Španjolske, Italije i Albanije.

Tema vježbe su poplave, a cilj testirati interventne timove, osvježiti znanje te pokazati spremnost i koordiniranost u slučaju kriznih situacija. Među timovima na vježbi sudjeluje i Interventni tim Koprivničko-križevačke županije.

Uz predstavnike Međunarodne federacija Crvenog križa te Hrvatskog Crvenog križa predvođenog izvršnim predsjednikom Robertom Marktom, na svečanosti otvorenja ove velike vježbe okupljenima su se obratili ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i ujedno ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev, zamjenik Koprivničko-križevačkog župana i ujedno načelnik Stožera Civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, u ime Grada Koprivnice pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić te načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, a vježbu su sa zanimanjem pratili i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Vjekoslav Štimac, predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđa Trbus i mnogi drugi.

Vježba zapravo prikazuje pripravnost domaćih i međunarodnih timova Crvenoga križa u slučaju velike poplave i stanovništva odsječenog vodom koje treba evakuirati i spašavati. Poseban naglasak stavljen je na timove za spašavanje iz vode u otežanim uvjetima koji imaju zadatak spasiti stanovnike zarobljene na otoku i odsječeni od ostatka svijeta. Pri tom su spasitelji koristili plovilo Rescue Runner, posebno dizajnirano za spašavanje u uvjetima u kojima ne mogu reagirati veća plovila te kod teško dostupnog terena. Među njegovim operaterima bio je i voditelj Službe traženja i djelovanja u kriznim situacijama u GDCK Koprivnica Juraj Pavlić.

U vježbi su sudjelovali i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, koji su na Šoderici imali različite uloge osoba ugroženih u poplavi. U suradnji s Općinom Legrad, za sudionike vježbe je organizirana vožnja solarnim čamcem, dok su više o našem kraju zainteresirani mogli naučiti od predstavnika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije. Sudionici vježbe imali su prilike i uživo čuti podravsku glazbu, navečer su im zasvirali tamburaši okupljeni u Klubu Volonter penzioner, koji je osnovalo Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content