Uspješna akcija Zaklade Ana Rukavina u GDCK Koprivnica: u registar se upisala 34 građana

U Supernovi prikupljeno 269 kilograma hrane i 33 higijenskih proizvoda
17/09/2022
Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći u sklopu Europskog tjedna mobilnosti
20/09/2022

KOPRIVNICA – U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica uspješno je u ponedjeljak, 19. rujna 2022. godine održana akcija Zaklade Ana Rukavina. U Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u dva sata provođenja akcije, od 11,30 do 13,30 sati, upisale su se 34 mlade osobe.

Akcija je održana u Koprivnici kako bi se pomoglo mladoj Sari, kojoj za ozdravljenje od rijetke autoimune bolesti treba transplantacija krvotvornih matičnih stanica, ali i svim ostalim oboljelim osobama koje čekaju svoje podudarnog darivatelja. Upisu u registar mogli su pristupiti zdravi građani u dobi od 18 do 40 godina. Postupak upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzoraka krvi za HLA tipizaciju. Akciju u GDCK Koprivnica provele su djelatnice Zaklade Ana Rukavina u suradnji s Udrugom volontera PULS, a pomagale su volonterke Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i medicinske sestre iz županijskog Doma zdravlja.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je “Lijek je u nama”. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (World Marrow Donor Association), upisano više od  62.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 156 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content