Učitelji u Koprivničkom Ivancu učili o radu s djecom dijabetičarima

Još jedno zdravstveno predavanje za umirovljenike
10/03/2022
Od 14. ožujka počinju akcije dobrovoljnog darivanja krvi
12/03/2022

KOPRIVNIČKI IVANEC – Voditelj Kluba dijabetičara “Slatko srce” Miroslav Kanisek održao je u srijedu, 9. ožujka 2022. godine predavanje učiteljima Osnovne škole Koprivnički Ivanec o radu s učenicima oboljelima od dijabetesa. Po tom pitanju Kanisek ima mnogo iskustva, stoga 29 članova Učiteljskog vijeća, koji su pratili predavanje, više neće imati nedoumica vezanih uz rad s inzulinski ovisnom djecom i ostalim potrebama učenika oboljelih od dijabetesa.

Klub „Slatko srce“ djeluje pri Društvu Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a okuplja 20-ak djece i mladih odoljelih od dijabetesa. U Klub su uključeni i njihovi roditelji, a zajednički cilj im je osvijestiti sugrađane o ovoj bolesti te se izboriti za suvremene načine praćenja i liječenja dijabetesa.

Osnovnu školu Koprivnički Ivanec polazi jedno dijete oboljelo od dijabetesa tipa 1, a na predavanju je Miroslav Kanisek objasnio njegove specifične životne potrebe tijekom boravka u školi. Osim što su učitelji savladali osnovna znanja o inzulinski ovisnom dijabetesu, koji nije uzrokovan prehranom niti smanjenom aktivnošću već ima genetsku predispoziciju, na predavanju su učili o simptomima hiperglikemije i hipoglikemije. Stanja niske odnosno visoke razine glukoze u krvi imaju štetan učinak na zdravlje te se u oba slučaja mora djelovati, a za pravovremeno prepoznavanje potrebno je razumijevanje učitelja koji rade s djetetom oboljelim od dijabetesa. Učitelji su naučili da se u prvome slučaju djetetu mora omogućiti uzimanje hrane, a u drugome uzimanje inzulina.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornosti Društva Crvenog križa Koprivničko–križevačke županije i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Zaklade "Hrvatska za djecu".

Projekt Slatko srce financira Zaklada "Hrvatska za djecu".
hck
hck

Comments are closed.

Skip to content