Učenici svih petih razreda na području Koprivničko-križevačke županije naučili kako biti Mali humanitarci

Dobrovoljni darivatelji krvi u lipnju dali 444 doze krvi!
19/06/2020
Sedmeročlanoj obitelji nabavili smo namještaj, a korisnicima Doma za starije nabavili namirnice
26/06/2020

KOPRIVNICA – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta ‘Mali humanitarko’ provelo je Sat odgoja za humanost u svim petim razredima osnovnih škola na području Koprivničko-križevačke županije.

U školskoj godini 2019./2020. sat je održan za ukupno 1003 učenika u 57 petih razreda na području Koprivničko-križevačke županije i to u osnovnim školama Đuro Ester, Braća Radić i Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici te u osnovnim školama u Goli, Virju, Kalniku, Koprivničkim Bregima, Gornjoj Rijeci, Vladimira Nazora i Ljudevita Modeca u Križevcima, Svetom Petru Orehovcu, Molvama, Novigradu Podravskom, Legradu, Rasinji, Đelekovcu, Hlebinama, Drnju, Kalinovcu, Koprivničkom Ivancu, Kloštru Podravskom, Podravskim Sesvetama, Ferdinandovcu, Đurđevcu i Svetom Ivanu Žabno.

Sat odgoja za humanost osmišljen je s ciljem informiranja učenika o važnosti Crvenog križa u društvu te kako bi se učenike od malih nogu potaknulo na humanitarno djelovanje u lokalnoj zajednici.

Za veći dio učenika, odnosno njih 792 u 44 peta razreda, Sat odgoja za humanost održan je u školskim učionicama, a za 211 učenika u 13 razreda kroz virtualnu učionicu, s obzirom da su od 16. ožujka sve škole u Hrvatskoj bile zatvorene zbog epidemije koronavirusa COVID 19.

Zahvaljujući dobroj suradnji sa školama i razrednicima s kojima je već bilo dogovoreno održavanje sata, učenicima je preko platforme poslana prezentacija izrađena u sklopu projekta.  Kroz prezentaciju učenici su saznali važne informacije o Crvenom križu u Hrvatskoj i svijetu, humanitarnoj pomoći, o počecima  Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, načelima prema kojima pokret djeluje te o nekim važnim datumima u povijesti Crvenog križa.

Učenici su odlično prihvatili provođenje sata, a posebno igranje on-line kvizova osmišljenih kao elektronska inačica radnih listića za ponavljanje gradiva. Za rješavanje kvizova bili su im potrebni mobilni uređaji ili tableti s instaliranim čitačem QR koda što se pokazalo i kao dobro rješenje u vrijeme održavanja nastave kroz virtualne učionice. Neki od učenika bili su posebno nadahnuti te su izradili i nekoliko crteža vezanih uz djelovanje Crvenog križa i volontera što nas je posebno oduševilo.

S početkom školske godine 2020./2021. članovi učeničkih skupina ‘Mali humanitarko’ iz partnerskih osnovnih škola organizirat će akcije prikupljanja rabljene odjeće i obuće u svojim školama koje su trebale biti održane u travnju 2020., ali su također  morale biti odgođene zbog epidemije koronavirusa COVID 19. Nakon prikupljanja učenici će sudjelovati i u radu gradskih društava Crvenog križa na svom području te će pomagati pri razvrstavanju i podjeli odjeće i obuće korisnicima Crvenog križa.

Provedba Sata odgoja za humanost u sklopu projekta ‘Mali humanitarko’ nastavit će se provoditi s novom generacijom petih razreda jer su mnogi nastavnici pokazali interes da se i druge učenike educira o radu Crvenog križa i humanitarnom pomaganju.

Projekt ‘Mali humanitarko’ odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škole Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

‘Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.’

‘Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.’

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content