U sklopu projekta ‘Mali humanitarko’ započele provedbe sata odgoja za humanost u petim razredima osnovnih škola

Članovi učeničkih skupina ‘Mali humanitarko’ obišli Edukacijski centar HCK u Zagrebu
25/09/2019
Zoran Vinković sudionik Okruglog stola u Hrvatskom saboru
26/09/2019

KOPRIVNICA – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, započelo je s provedbom sata odgoja za humanost u osnovnim školama na području županije u sklopu projekta ‘Mali humanitarko’ i to učenicima petih razreda u Osnovnoj školi Đuro Ester u Koprivnici, a provela ih je zaposlenica u sklopu projekta Antonija Habajec.

Provedena su ukupno četiri sata u četiri razredna odjeljenja u sklopu kojih su učenici saznali kada i kako je počelo djelovanje Crvenog križa u svijetu odnosno o povijesti Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te o načelima prema kojima pokret djeluje. Naučili su također sve o djelatnostima Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Saznali su koji se datumi obilježavaju svake godine, a od velike su važnosti za sva društva Crvenog križa u svijetu, kao što su Svjetski dan Crvenog križa koji se obilježava 8. svibnja, Svjetski dan volontera, 5. prosinca ili Svjetski dan humanosti, 19. kolovoza. Nakon što su odslušali predavanje, najzanimljiviji dio svima je bilo ponavljanje naučenog kroz internetske igre na mobilnim uređajima ili školskim tabletima u kojima su trebali uspoređivati određene datume s važnim događajem ili načela Crvenog križa s pojašnjenjem.

Sat odgoja za humanost osmišljen je kako bi se učenike od malih nogu odgajalo i educiralo o širini i važnosti humanitarne pomoći, na koji način i što se sve može prikupljati, zašto je bitno prijaviti sve humanitarne akcije, odnosno o značaju humanitarnog pomaganja općenito te o važnosti volonterstva u prikupljanju humanitarne pomoći za dobrobit zajednice.

Projekt ‘Mali humanitarko odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 556.686,57 kuna od čega 57.517,07 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su Gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te Osnovna škola Koprivnički Ivanec, Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci i Osnovna škola Molve.

 

‘Ovaj program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

‘Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content