U Pučkoj kuhinji koprivničkog Crvenog križa u 20 godina pripremljeno više od 760.000 obroka

U Tjednu Crvenog križa za Socijalnu samoposlugu prikupljeno oko 1.200 kg hrane
17/05/2021
Na akcijama dobrovoljnog darivanja krvi u svibnju darivatelji krvi dali su 403 doze krvi!
21/05/2021

KOPRIVNICA – Prije 20 godina, 15. svibnja 2001. godine, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u suradnji s Gradom Koprivnicom otvorilo je vrata Pučke kuhinje korisnicima koji su zadovoljavali socijalne kriterije Grada Koprivnice i Centra za socijalnu skrb Koprivnica.

Od početka djelovanja Pučke kuhinje broj korisnika se postupno povećavao. Od početnih 50-ak obroka dnevno početkom ljeta 2001. godine, sada u Pučkoj kuhinji koprivničkog Crvenog križa pripremamo više od 150 obroka dnevno. Događalo se povremeno da smo, zbog povećanih potreba, pripremali i više od 180 obroka dnevno, što je gornja granica kapaciteta Pučke kuhinje, ali nikad ni jedan korisnik nije ostao gladan.

U proteklih 20 godina u Pučkoj kuhinji koprivničkog Crvenog križa pripremljena su 764.234 obroka. Mnogim od naših korisnika to je jedini topli obrok u danu, a na žalost događa se i da im je jedini.

Uz korisnike koji zadovoljavaju socijalne kriterije Grada Koprivnice i Centra za socijalnu skrb Koprivnica, obroke pripremamo i dostavljamo članovima Crvenog križa koji sami plaćaju uslugu. Zbog epidemiološke situacije, hrana se sada ne poslužuju u našim prostorijama. Korisnici dolaze po svoje obroke ili im ih naši djelatnici dostavljaju u njihove domove.

U protekla dva desetljeća suočavali smo se s različitim izazovima, no ni jedan radni dan nije se dogodilo da naša Pučka kuhinja nije radila. Obroke smo pripremali i dostavljali korisnicima i u doba najveće prijetnje od koronavirusa, strogo poštujući sve epidemiološke upute i mjere, a korisnike smo informirali o epidemiji, dijelili im maske i dezinfekcijska sredstva, brinuli o njihovom zdravlju i higijenskim navikama. Među izazovima s kojima se suočavamo je i cijena obroka. Trenutna cijena, 15 kuna za obrok i 5 kuna za njegovu dostavu na adresu korisnika, već dulje vrijeme ne pokriva troškove pripreme obroka, no uz pomoć donacija i zbog umijeća naših kuhara korisnici nisu zbog toga oštećeni ni kvalitetom ni količinom hrane koju dobivaju.

Zadovoljan i nahranjen korisnik Pučke kuhinje koprivničkog Crvenog križa bio nam je osnovni motiv prije 20 godina kad smo otvarali kuhinju i to se nimalo nije promijenio. Dapače, težimo čim većoj kvaliteti usluge što ćemo postići preseljenjem u novu, moderno opremljenu kuhinju. Ona će biti u novom Centru za pomoć u kući koprivničkog Crvenog križa, čija izgradnja počinje uskoro.

Ovih, prvih 20 godina, korisnicima Pučke kuhinje obroke su pripremali voditelji kuhinje Mladen Gabaj i Kristijan Kolarek, kuhar Matija Solarić i dostavljačice obroka Štefica Barešić i Božica Gašpar.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content