Treći tjedan sigurnosti cestovnog prometa

U Rasinji otvorene prostorije Općinskog društva Crvenog križa
04/05/2015
Tjedan Crvenog križa od 8. do 15. svibnja 2015. godine
07/05/2015

Budući da su cestovne prometne nesreće jedan od vodećih uzroka prijevremene smrtnosti u svijetu, Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se razdoblje od 2011. do 2020. godine proglašava „Desetljećem akcije za sigurnost cestovnog prometa“ s ciljem smanjivanja smrtnosti za 50 posto. Kako bi se ostvario ovaj cilj, države se potiču na dodatna ulaganja i prevenciju prometnih nesreća kroz izradu i provođenje nacionalnih strategija ili programa, zakonske regulative i druge aktivnosti.

U skladu s tim, a na inicijativu Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (Rezolucija 68/269 „Improving global road safety“) bit će obilježen „Treći tjedan sigurnosti cestovnog prometa“ i to u razdoblju od 4. do 10. svibnja ove godine. Vodeća tema Tjedna je unaprjeđenje sigurnosti djece u prometu. Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi su koordinatori aktivnosti na globalnoj razini.

Središnji dio službene međunarodne kampanje pod nazivom „Čuvajte dječje živote“ (#SafeKidsLives) je „Dječja deklaracija za sigurnost na cestama“ koja je svojevrsni poziv odgovornima za sigurnost u prometu i ulaganje dodatnih napora s ciljem smanjivanja smrtnosti i ozljeđivanja od prometnih nesreća, a posebno djece kao ranjive skupine sudionika u prometu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 186.300 djece smrtno strada u svijetu od posljedica prometnih nesreća godišnje, odnosno 500 djece pogine u prometu svaki dan.

Dječja deklaracija za sigurnost na cestama može se podržati na #SaveKidsLives http://www.savekidslives2015.org/#sign-it, a prevedena je na hrvatski jezik s linkom za potpis http://desetljece.hak.hr/#SaveKidsLives.

Ministarstvo zdravlja u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom unutarnjih poslova pokrenulo je inicijativu za obilježavanje Trećeg tjedna sigurnosti cestovnoga prometa u Hrvatskoj, a u akciju se uključilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Županijski zavodi za javno zdravstvo, Hrvatski Crveni križ, Hrvatski autoklub, Udruga RODA, UNICEF te druge institucije i organizacije.

Deset strategija za povećanje sigurnosti djece u prometu:

1. Kontrola brzine u prometu
2. Ograničenje alkohola u prometu
3. Korištenje kaciga za bicikliste i motocikliste
4. Prijevoz djece u sjedalicama/postoljima
5. Povećanje vidljivosti djece u prometu
6. Poboljšanje cestovne infrastrukture
7. Unaprjeđenje dizajna i sigurnosnih standarda vozila
8. Smanjenje rizika za mlade/nove vozače
9. Osiguranje zbrinjavanja djece ozlijeđene u prometnim nesrećama
10. Nadzor djece u blizini škola

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content