Svjetski dan zdravlja obilježili smo mjerenjem tlaka i šećera na bazenima Cerine

U Robnom centru KTC prikupljeno 200 kilograma hrane i 13 komada higijenskih potrepština
08/04/2019
Članovi Kluba mladih Crvenog križa sudjelovali u preventivnoj akciji ‘ Sigurno na dva kotača’
10/04/2019

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, u suradnji s Komunalcem,  obilježilo je Svjetski dan zdravlja u ponedjeljak 8. travnja 2019. godine u predvorju Gradskih bazena Cerine. Od 10 do 12 sati naše vrijedne volonterke mjerile su zainteresiranim posjetiteljima, kojih je bilo ukupno 28, krvni tlak i razinu šećera u krvi. Zaposlenici Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica dijelili su promotivne materijale i prezentirali tzv ‘pijane naočale’ koje simuliraju osjet stanja pod utjecajem alkohola i opojnih droga kako bi se ukazalo na loš utjecaj njihove konzumacije na zdravlje. Među zainteresiranim plivačima i rekreativcima bile su i članice Kluba za starije osobe Mariška te učenici trećih razreda Osnovnih škola Novigrad Podravski i Koprivnički Bregi.

U 2019. godini Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) obilježava Svjetski dan zdravlja – 7. travnja kao nastavak prošlogodišnje kampanje pod sloganom „Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom“, koja bi trebala biti omogućena svakoj osobi svugdje u svijetu. SZO je osnovana na načelu prema kojem bi svi ljudi trebali ostvariti pravo na zdravlje kao temeljno ljudsko pravo. Države koje ulažu u zdravlje svoje nacije ulažu u ljudske potencijale i bogatstvo zemlje.

Obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja u 2019. godini želi se podsjetiti globalnu javnost na poduzimanje različitih akcija potrebnih za ostvarivanje „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“. Osim zdravstvenih stručnjaka u takve akcije trebaju biti uključeni i vodeći predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života, nevladine organizacije, mediji i svi oni koji mogu tome pridonijeti u svojoj zemlji.

„Univerzalna pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“ nalazi se među „Ciljevima održivog razvoja“ Ujedinjenih naroda (UN) te uključuje cijeli spektar zdravstvene zaštite, od promicanja zdravlja i prevencije bolesti, preko liječenja i terapije, komunikaciju i suvremenu zdravstvenu tehnologiju, zdravstvenu rehabilitaciju i palijativnu skrb.

Sve države članice UN-a suglasile su se za postizanje „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“ do 2030. godine kako bi usvojile promjene koje pridonose boljem zdravlju svake nacija, ali i smanjuju financijska izdvajanja za zdravstvenu zaštitu iz osobnih prihoda. Socioekonomski uvjeti koji utječu na razinu pružanja usluga zdravstvene zaštite kao što su prihodi, obrazovanje i zapošljavanje moraju se unaprijediti. Jedan od prioriteta „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“ je ulaganje u razvoj i jačanje primarne zdravstvene zaštite, koja treba biti dostupna svakom pojedincu i njegovoj obitelji u što to bližem svakodnevnom okruženju.

Globalni ciljevi Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca naglašavaju njegovanje dobrog zdravlja tijekom cijelog života te ukazuju na potrebu jednake i svima dostupne zdravstvene zaštite. Putem nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca nastoji se omogućiti zdrav i siguran život za bolje zdravlje svakog pojedinca i zajednice.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content