Svjetski dan prve pomoći posvećen najmlađima

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi počinju u ponedjeljak 12. rujna i održavat će se do petka 16. rujna 2016. godine.
08/09/2016
U Trgovačkom Centru Koprivnica u subotu 17. rujna 2016. održat će se akcija prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu.
16/09/2016

KOPRIVNICA – Svjetski dan prve pomoći, koji se obilježava u subotu 10. rujna, ove godine je posvećen najmlađima, vrtićancima i školarcima. Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica obilježit će u školama Svjetski dan prve pomoći gdje će voditelji podmlatka organizirati radionice za učenike. Klub mladih će, pak, organizirati radionicu u dječjem vrtiću Smiješak u Koprivnici, kako bi vrtićanci upoznao s osnovama prve pomoći.

Prva pomoć je vještina koja omogućava djelotvorne i brze intervencije u cilju smanjivanja ozljeda i njihovih posljedica čime se povećavaju šanse za preživljavanjem.

Svjetski dan prve pomoći je prilika za isticanje važnosti prve pomoći na globalnoj razini kao humanog čina. Obuhvaćanjem šire javnosti utječe se na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu.

Ove godine tema je „Prva pomoć i djeca“.  Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prepoznaje djecu kao pružatelje prve pomoći jer oni čine značajan dio zajednice koji ima sposobnost uključivanja u spašavanje života svojih vršnjaka i članova obitelji. Uzimajući u obzir sigurnost i zaštitu djece važno ih je kvalitetno educirati i pripremiti kako bi mogli učinkovito reagirati u situacijama koje zahtijevaju pružanje prve pomoći njima samima, drugoj djeci  ili odraslima.

Ako se osvrnemo na prošlogodišnju temu Svjetskog dana prve pomoći odnosno „Prva pomoć i starenje stanovništva“ uviđamo da se radi o dvije najranjivije društvene skupine u smislu rizika i ozljeđivanja. Djeca su podložnija ozljedama jer imaju manju kontrolu nad svojom okolinom i na razne su načine izložena rizicima. Upravo je iz tog razloga ove godine fokus na djeci kako bi se od najranije dobi istaknula važnost učenja vještina prve pomoći, te kako bi ih s godinama odnosno s odrastanjem  usavršavali. Također, potrebno je ukazati na važnost znanja pružanja prve pomoći djeci različitog uzrasta od strane odraslih koji su s njima u svakodnevnom kontaktu kako bi na taj način smanjili broj ozljeda i njihovih posljedica te povećali stope preživljavanja.

U 2015. godini svjetska populacija dosegla je 7,3 milijarde, od kojih jednu četvrtinu, odnosno 26 posto čine osobe mlađe od 15 godina. U 2050. godini svjetska populacija doseći će približno 10 milijardi ljudi, a više od 2,6 milijarde bit će mlađe od 18 godina.

Djeca zauzimaju značajan dio ljudske  populacije koja  pomaže u oblikovanju bolje sadašnjosti i budućnosti. Pružanjem znanja i prakticiranjem vještina prve pomoći pomažemo osnaživanju i otpornosti generacije, a time i društva i zajednice.

 

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content