Svjetski dan darivatelja krvi obilježen sportskim susretima u Cepidlaku

Mali dijabetičari sudjelovali na obiteljskom kampu
13/06/2023
Darivatelji krvi Podravke na izletu u Novom Vinodolskom
14/06/2023

U organizaciji Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije te uz domaćinstvo Gradskog društva Crvenog križa Križevci u ponedjeljak,  12. lipnja 2023. godine održani su na Obiteljskom domaćinstvu Novak u Cepidlaku sportski susreti darivatelja krvi s područja Koprivničko-križevačke županije kojima se tradicionalno obilježava Svjetski dan darivatelja krvi.

Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja, obilježava se širom svijeta i tom prigodom želi se javno zahvaliti, ali i istaknuti izuzetan doprinos dobrovoljnih – neplaćenih darivatelja krvi u opskrbi nacionalnog zdravstvenog sustava s dostatnim količinama sigurne krvi i krvnih pripravaka. Kako bi se osiguralo da svi kojima je potrebna transfuzija imaju pristup sigurnoj krvi, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv. Učinkovit program darivanja krvi ključan je za zadovoljavanje potrebe za transfuzijom krvi tijekom mirnodopskog vremena, kao i tijekom hitnih slučajeva ili katastrofa, kada postoji porast potražnje za krvlju ili kada to utječe na normalan rad zdravstvenih usluga.

Na otvaranju susreta okupljene su pozdravili ravnateljica GDCK Koprivnica i županijskog društva Crvenog križa Adela Sočev i predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Đurđica Trbus.

U obraćanju okupljenima ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev uz dobrodošlicu nazočnima istaknula je kako je u 2022. godini u Koprivničko-križevačkoj županiji prikupljeno 7.278 doza krvi, što je 323 doze manje nego godinu ranije. S prosjekom od 7,16 davanja na sto stanovnika naša županija prvi puta nakon deset godina izgubila vodeću poziciju, pretekla nas je Osječko-baranjska županija te je naša županija na još uvijek izvrsnom drugom mjestu u RH. Po prvi puta krv je dalo 223 darivatelja krvi prošle godine.

Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije, Đurđica Trbus u svom govoru spomenula je ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi „Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito” istaknuvši da je ove godine fokus na pacijentima kojima je potrebna doživotna transfuzijska potpora, a naglasak na ulozi koju svaka osoba ima davanjem dragocjenog dara krvi ili plazme.

Uz isticanje važnosti redovitog davanja krvi ili plazme, težnja je stvoriti sigurnu i održivu opskrbu krvlju i krvnim pripravcima, koji trebaju biti jednako dostupni u cijelom svijetu.

Druženje darivatelja nastavljeno je sportskim susretima (pikado, šah i bela), a poslije večere su svi sudionici nastavili veselo druženje uz pjesmu i ples.

Ciljevi ovogodišnje kampanje obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi su; zahvaliti pojedincima koji daruju krv te potaknuti više ljudi da postanu darivatelji, potaknuti ljude dobrog zdravlja na redovito darivanje krvi uz naglašavanje ključne uloge u osiguranju stabilne opskrbe i redovite dostupnosti, usredotočiti se na zdravlje darivatelja i kvalitetu skrbi za darivatelje te na taj način izravno djelovati na njihovu predanost i spremnost na redovito darivanje krvi  kao i redovito mobilizirati podršku na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini te osigurati dobru suradnju s razvojnim partnerima u svrhu ulaganja, jačanja i održavanja kvalitetnih nacionalnih programa dobrovoljnog davanja krvi.

Svaka doza krvi ili plazme dragocjeni je dar, koji spašava život. Redovito dobrovoljno neplaćeno darivanje ključ je za izgradnju sigurne i održive opskrbe krvlju i krvnim pripravcima.

Svim dobrovoljnim davateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi koja je mnogima spasila život!

 

 

 

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content