Sve što trebate znati o novom Koronavirusu

Na akcijama dobrovoljnog darivanja krvi u siječnju darivatelji krvi dali su 477 doza krvi!
24/01/2020
U Osnovnoj školi Molve održana edukacija i radionica za izradu kasica
30/01/2020

Prije izbijanja novog tipa Koronavirusa (2019-nCoV) koji pripada skupini koronavirusa bilo je poznato još šest tipova koronavirusa koji su zarazni za čovjeka, ali i neki drugi zarazni za životinje. Dosadašnji tipovi koronavirusa bili su povezani s razvojem bolesti kao što su SARS (akutni respiratorni sindrom) i MERS (respiratorni sindrom – s Bliskog istoka).

Prve oboljele osobe koje su imale znakove povišene tjelesne temperature i otežanog disanja uočene su 8. prosinca 2019. godine. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 31. prosinca 2019. godine grupiranje većeg broja osoba oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, Hubei provincija u Kini. Do 28 siječnja 2020. godine potvrđeno je više od 2000 oboljelih, od čega najviše u Kini, zatim u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu i Sjedinjenim Američkim državama, a kod osoba koje su doputovale iz grada Wuhan. Broj oboljelih i udio oboljelih s teškom kliničkom slikom, kao i umrlih osoba mijenja se iz dana u dan pa dostupni i točni podaci ovise i o izvoru informacija.

Humana transmisija, odnosno prijenos nCoV s osobe na osobu je potvrđena, što znači da prisustvo nCoV kod životinja više nije neophodno za širenje bolesti, premda točan put prijenosa s osobe na osobu još nije utvrđen. Vjerojatno se nCoV prenosi kapljičnim putem u izravnom kontaktu s izlučevinama bolesnika (slina) i udisanjem kapljica u bliskom kontaktu (kašalj). Razdoblje inkubacije, također nije poznato pa je otvoreno pitanje može li se druga osoba zaraziti u vrijeme dok zaražena osoba nema jasne simptome ili znakove bolesti. Laboratorijski testovi za potvrđivanje nCoV virusa kod zaraženih osoba postoje, ali cjepivo za nCoV još ne postoji. Kod oboljelih osoba prisutna je povišena tjelesna temperatura s kašljem, a u težim oblicima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zrak. Predviđeno liječenje je simptomatskom terapijom (snižavanje tjelesne temperature, ublažavanje kašlja), dok specifične terapije nema.

Prevencija širenja nCoV je slična kao kod prevencije većine zaraznih bolesti (primjerice gripe) koje se prenose u kontaktu kapljičnim putem. Posebno je važno redovito pranje ruku, pokrivanje usta i nosa kod kašljanja ili kihanja, izbjegavanje bliskih kontakata s oboljelim osoba, a osobito kod njege oboljelih potrebno je nositi zaštitne maske (pokrivaju se nos i usta), zaštite naočale (i rukavice) uz redovito pranje ili dezinfekciju ruku. Svjetska zdravstvena organizacija smatra kako ne postoji globalna prijetnja širenja nCoV (pandemija) te je ta mogućnost (za sada) isključena.

Prema preporuci Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (NDCK/CP) svojom pomoćnom ulogom mogu biti od velikog značaja uključivanjem u plan pripreme i odgovora za suzbijanje javnozdravstvenog hitnog stanja u suradnji sa zdravstvenim institucijama (ministarstvo zdravstva, bolnice, lječilišta) u svojim zemljama na slijedeći način-a:

1.            Izrada plana pripreme i odgovora na državnoj razini (zdravstvena intervencija i prevencija);
2.            Uključivanje NDCK/CP u lokalnu zajednicu zbog smanjivanja rizika širenja zaraze (komunikacija) ;
3.             Primjena higijensko – sanitarnih mjera, posebno mjera osobne zaštite i pravilnog ponašanja (podjela zaštitnih maski i rukavica);
4.            Pomoć zdravstvenom sustavu u pronalaženje oboljelih i smještaj u bolnice / karantene.

Izvor: Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – IFRC
Dodatne obavijesti i upute: 
https://www.hzjz.hr/

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content