Sudjelovanje na konferenciji Mađarskog crvenog križa u sklopu Saveza Alpe Jadran

U Trgovačkom centru Koprivnica prikupljeno više od 300 kilograma raznih namirnica za Socijalnu samoposlugu
21/11/2015
Akcija prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu u Robnom centru KTC u Koprivnici
27/11/2015

Predstavnici Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, ravnateljica Adela Sočev i organizator davalaštva krvi Zdravko Janković, sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji o davalaštvu krvi, u organizaciji Mađarskog crvenog križa, županije Vas, a zahvaljujući potpori Saveza Alpe Jadran. Uz predstavnike naše županije, na konferenciji u Mađarskoj, bili su i kolege iz Gradskog društva Crvenog križa Čakovec predvođeni ravnateljem Kristijanom Valkajem.

Koprivničko-križevačka županija članica je Saveza Alpe Jadran, u kojem su još Mađarska, Slovenija i Austrija, a na konferenciji pod nazivom ‘Doniraj zdravlje – daruj krv’ sudjelovali su predstavnici crvenih križeva iz Mađarske i Austrije. Bila je to prigoda upoznati se sa sustavom darivanja krvi u tim zemljama, međusobno razmijeniti iskustva te razgovarati o mogućoj budućoj suradnji crvenih križeva zemalja sudionica.

Na konferenciji, koja je održana u blizini grada Szombathely, o suradnji crvenih križeva govorila je u ime domaćina dr. Stanitz Eva iz županije Vas. O novim metodama organiziranja darivanja krvi i teškoćama s kojima se davalaštvo u Mađarskoj susreće izlagala je Dr. Jager Rita iz mađarskog Zavoda za tranfuziju, dok je o ulozi Crvenog križa u organizaciji davalaštva govorio Major Janos iz Mađarskog Crvenog križa.

Slični su problemi s kojima se susreću svi crveni križevi u organizaciji davanja krvi, a to je premali broj žena darivateljica te teško zadržavanje mladih kao darivatelja krvi.

Zajedno s mađarskim i austrijskim predstavnicima crvenih križeva, gradska društva Crvenog križa iz Koprivnice i Čakovca razgovarali su o mogućnostima suradnje s inozemnim partnerima u sklopu Saveza Alpe Jadran ali i o prijavama za sredstva iz europskih fondova.

Konferencija (2) Konferencija (3) Konferencija (4)

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content