Sudjelovali smo u pokaznoj vježbi „Potres Grad Koprivnica – 2018“

Socijalna košarica najbolji lokalni EU projekt u Republici Hrvatskoj
22/11/2018
Završilo provođenje radionica Kodovi Sigurnost na vodi u četvrtim razredima osnovnih škola
30/11/2018

KOPRIVNICA -U utorak 27. studenog 2018. godine, u zgradi gradske uprave održana je pokazna vježba civilne zaštite koja je organizirana sukladno donesenom Planu vježbi civilne zaštite u 2018. godini Grada Koprivnice pod nazivom „Potres Grad Koprivnica – 2018.“

Članovi Gradskog interventnog tima (GIT-a) Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica postavili su šator na Zrinskom trgu za zbrinjavanje lakše ozlijeđenih osoba prilikom potresa, a volonteri Službe traženja popisali su evakuirane osobe iz zgrade Gradske uprave. Prvu pomoć unesrećenima pružila je ekipa mladeži Crvenog križa iz gimnazije Fran Galović Koprivnica, a da bi ozljede što realnije izgledale pobrinule su se naše šminkerice Božica Gašpar i Nevenka Posavec.  Vježba je okupila šezdesetak sudionika svih službi u sustavu civilne zaštite, a osim Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica sudjelovali su i  Zavod za hitnu medicinu KC-KŽ  županije, Policijska uprava koprivničko-križevačka, Područni ured za zaštitu i spašavanje Koprivnica, Županijski centar 112, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Koprivnica, Javna vatrogasna postrojba grada Koprivnice, Vatrogasna zajednica grada Koprivnice, Stožer civilne zaštite Grada Koprivnice.

Vježba je pripremljena na osnovu pretpostavke potresa koji je pogodio područje grada Koprivnice, a sastojala se od spašavanja djelatnika i stradalih posjetitelja zbog urušavanja dijela zgrade i požara u zgradi Gradske uprave Grada Koprivnice.

Većina zaposlenika grada samostalno je evakuirana, tri osobe evakuirane su skakanjem na zračni jastuk, a tri su osobe ostale zarobljene u ruševinama. Vatrogasne snage gasile su požar i pronašle dvije lakše ozlijeđene osobe koje su predali djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. Treću teže ozlijeđenu osobu pronašli su djelatnici HGSS-a, Stanica Koprivnica koju su zbog nemogućnosti izlaska spuštali Tirolskom prečom i predali djelatnicima Hitne medicinske službe. Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu KC-KŽ županije nakon izvršene medicinske trijaže dvije povrijeđene osobe predali su ekipi Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, a treća je osoba zbog težine ozljeda odvezena u Opću bolnicu „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica.

Cilj ove pokazne vježbe je praktična provjera Plana zaštite i spašavanja i Plana civilne zaštite Grada Koprivnice. Osim osposobljenosti djelatnika Grada Koprivnice za postupanje u slučaju izvanrednih situacija,  promatrana je osposobljenost i postupak intervencije operativnih snaga civilne zaštite i žurnih službi.

Nakon vježbe održano je svečano postrojavanje svih operativnih snaga uključenih u akciju, a načelnica Stožera civilne zaštite grada Koprivnice Ksenija Ostriž čestitala je svima na uspješno provedenoj pokaznoj vježbi civilne zaštite.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content