Socijalna košarica najbolji lokalni EU projekt u Republici Hrvatskoj

Djeca iz Dječjeg vrtića Svetog Josipa posjetila koprivnički Crveni križ
22/11/2018
Sudjelovali smo u pokaznoj vježbi „Potres Grad Koprivnica – 2018“
27/11/2018

KOPRIVNICA – Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je u razdoblju od lipnja do rujna 2018. godine putem otvorenog glasovanja provodilo „Izbor za najuspješniji lokalni EU projekt u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2016.-2017.“.

Građani su izabrali projekt „Socijalna košarica“ Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica za najuspješniji lokalni EU projekt u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2016. – 2017. godine u kategoriji društveni projekti.

Svrha održavanja ovoga izbora je dodatna promocija uspješnih projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te ujedno informiranje cjelokupne javnosti o mogućnostima korištenja financijskih sredstava koja su na raspolaganju Republici Hrvatskoj. Projekte za izbor nominirale su regionalne razvojne agencije s područja cijele Hrvatske, a u svrhu prezentacije i promocije uspješnih projekata financiranih sredstvima Europske unije, a naš projekt je nominirala PORA  Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Projekt „Socijalna košarica“ prepoznat je kao najuspješniji društveni projekt kojim je uspostavljena i otvorena Socijalna samoposluga kao pomoć siromašnim sugrađanima, uz snažnu promociju i poticanje volonterstva. Zahvaljujući ovom projektu Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica vrijednom 446.240,26 HRK, 1500 građana primilo je pomoć podjelom paketa s prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama koje su prikupljene na akcijama prikupljanja u trgovačkim centrima.  Izrađen je softverski program koji omogućava praćenje donirane robe, čime se osigurava transparentnost i učinkovitost funkcioniranja Socijalne samoposluge. U sklopu projekta održane su edukacije za kvalitetno i kompetentno pružanje socijalnih usluga te su provedene brojne informativne medijske kampanje, kao i posebna medijska kampanja za promicanje i poticanje volonterstva.

Nositelj projekta „Socijalna košarica“ bilo je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u suradnji s partnerima, Udrugom volontera Koprivničko-križevačke županije “Rad na dar” i Gradom Koprivnica, a provedba projekta započela je 29. prosinca 2014. godine potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, a trajanje je ugovoreno na razdoblje od 14 mjeseci odnosno do 28. veljače 2016. godine.

Opći cilj ovog projekta bio je povećati učinkovitost i sposobnost organizacija civilnog društva u pružanju socijalnih usluga sa specifičnim ciljem uspostavljanja učinkovitog partnerskog sustava za pomoć socijalno potrebitim građanima grada Koprivnice kroz pokretanje Socijalne samoposluge.

Stoga su i aktivnosti predviđene projektom, a kojima se došlo do ostvarenja zadanih ciljeva, bile usmjerene prema tome.

Na samom početku provedbe razrađeni su i sporazumom između partnera utvrđeni kriteriji prema kojima se ostvaruje pravo na dodjelu paketa te je određeno da to budu građani s područja Grada Koprivnice koji primaju pomoć za podmirenje troškova stanovanja, ali ne i pomoć u prehrani te korisnici zajamčene minimalne naknade koju ostvaruju sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Zahvaljujući donaciji gradskih vijećnika  grada Koprivnice koji su se odrekli dijela svojih naknada u iznosu od 30.330,22 kune, uređena je unutrašnjost socijalne trgovine. Prvo prikupljanje namirnica bilo je 12. travnja 2014. godine, a prva podjela korisnicima za Uskrs iste godine.

Službeno otvorenje socijalne samoposluge održano je 17. lipnja 2015. godine. Za vrijeme trajanja projekta održane su 32 akcije prikupljanja, koliko je i bilo predviđeno, a koje su bile održane u Trgovačkom centru Koprivnica, Robnom centru KTC, Supermarketu Kaufland te Super Konzumu. Na taj način je prikupljeno oko 4600 kilograma raznih namirnica procijenjene vrijednosti od oko 47.000 kuna, a kroz 33 održane podjele korisnicima je, od projektom predviđenih 240 paketa, podijeljeno njih 520 čime je pomoć primilo oko 1500 građana Grada Koprivnice. Naravno, zahvaljujemo i svim našim sugrađanima koji su donacijama najviše pomogli u provedbi ovog projekta.

Želja je bila da se kroz Projekt aktivno uključi što veći broj volontera, a to je i ostvareno uz pomoć Udruge volontera „Rad na dar“ te je uspostavljena baza volontera koji su sudjelovali na akcijama prikupljanja namirnica u trgovačkim centrima i prilikom podjela paketa. Tako je u provođenju akcija prikupljanja i podjela sudjelovalo 50 volontera koji su sveukupno ostvarili 880 volonterskih sati.

Tijekom projekta izrađen je softverski program pomoću kojeg se prati ulaz i izlaz robe te osigurava transparentnost i učinkovitost funkcioniranja Socijalne samoposluge.

Na lokalnoj razini ovaj projekt bio je i jest od velike važnosti jer se njime uvela nova socijalna usluga namijenjena socijalno potrebitim članovima društva kojima je potrebna naša pomoć i pomoć njihovih sugrađana.

Opravdanost i potpuni uspjeh projekta dokazuje i daljnji rad Socijalne samoposluge u sklopu našeg novog projekta „ Volimo volontiranje“, također  financiranog iz fondova Europske unije, u kojem svaki tjedan podijelimo desetak paketa prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština.

Najveći uspjeh projekta Socijalna košarica su osmjesi i zadovoljna lica naših korisnika kojima na taj način barem malo olakšavamo tešku životnu situaciju. Izrazito smo ponosni na dobiveno priznanje jer je šira zajednica prepoznala našu želju da pomognemo našim najpotrebitijim sugrađanima.

Zahvaljujemo svima koji su glasali za naš projekt i svima onima koji su na bilo koji način su pridonijeli i pridonose uspješnom radu Socijalne samoposluge.

 

 

 

 

 

 

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content