Sudjelovali smo na vježbi ‘ Potraga za nestalim osobama’ održanoj u povodu Međunarodnog dana Civilne zaštite

U sklopu Projekta „Volimo volontiranje“ održan je Okrugli stol „Kako privući i zadržati volontere“
26/02/2019
Akcija prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu u Robnom centru KTC
04/03/2019

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica i Društvo Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije sa svojim interventnim timovima sudjelovali su 01. ožujka 2019. godine na potražno-komunikacijskoj vježbi ‘Potraga za nestalim osobama’ koja je održana na jezeru Šoderica. Vježba je održana u povodu obilježavanje Međunarodnog dana civilne zaštite i Nacionalnog dana civilne zaštite Republike Hrvatske, a uoči početka vježbe u prostorima Županijske uprave održana je sjednica Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije u kojoj je sudjelovala članica Stožera i ravnateljica GDCK Koprivnica i DCK Koprivničko – križevačke županije Adela Sočev.

Vježba se provodila u svrhu uvježbavanja operativnih snaga sustava civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, u slučaju traganja i spašavanja na kopnu i vodi. Fokus djelovanja bio je na pravovremenoj i ispravnoj komunikaciji svih sudionika traganja i spašavanja za nestalim osobama, a osim članova GIT-a GDCK Koprivnica i ŽIT-a DCK Koprivničko – križevačke županije uz županijski Stožer Civilne zaštite sudjelovali su i Županijski centar 112 Koprivnica, Policijska postaja Koprivnica, HGSS – stanica Koprivnica, županijski Zavod za hitnu medicinu, županijska Vatrogasna zajednica, JVP grada Koprivnice i DVD Legrad. Uz same sudionike, vježbi su prisustvovali i župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i načelnik Stožera, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, načelnik PU Koprivničko-.križevačke Vjekoslav Štimac, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i zamjenica Ksenija Ostriž, načelnici općina kao i načelnici općinskih stožera civilne zaštite .

Scenarij vježbe bio je: dva kajaka koja su se spuštala po Dravi, doživjela su  prevrtanje i nestale su četiri osobe. Zadatak sudionika vježbe bio je pronaći ih, pružiti prvu pomoć ozlijeđenima i dovesti ih na sigurno, što je sve uspješno izvršeno.

Interventni timovi Crvenog križa imali su zadatak postaviti bazni logor sa šatorima za sve sudionike vježbe kao i za prijem unesrećenih. Aktivno su bili uključeni u potragu za nestalim osobama a po pronalasku unesrećenih osoba pružena njim je prva pomoć te su dopremljeni u bazni logor gdje su članovi Službe traženje Crvenog križa obavili potrebne radnje kako bi identificirali unesrećene i obavijestili njihove obitelji.

Sve zadatke smo uspješno izvršili o čemu govori analiza vježbe, vodeći se kriterijima uvježbanosti sudionika, tehničkoj pripremljenosti, međusobnoj koordinaciji i komunikaciji snaga zaštite i spašavanja.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content