Stjepan Lončar naš zlatni darivatelj krvi dobitnik je Nagrade Koprivničko-križevačke županije za životno djelo

Sretan Uskrs
07/04/2023
Predstavnici koprivničkog Crvenog križa upoznali se s radom kolega na Hvaru
15/04/2023

KOPRIVNICA – Na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Koprivničko-križevačke županije 13. travnja 2023. godine u koprivničkom Domoljubu, dugogodišnji dobrovoljni darivatelj krvi, član Odbora GDCK Koprivnica, predsjednik Kluba 100 najzlatnijih darivatelja krvi naše županije i volonter koprivničkog Crvenog križa Stjepan Lončar dobio je Nagradu Koprivničko-križevačke županije za životno djelo.
– Njegove humane vrline, kroz samozatajno djelovanje, ostavit će neizbrisiv trag u Crvenom križu ali i na području grada i županije čijem ugledu doprinosi kroz cijeli svoj životni vijek, navedeno je u prijedlogu za dodjelu Nagrade za životno djelo Stjepanu Lončaru, koji je Odboru za dodjelu javnih priznanja uputilo Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije na čelu s ravnateljicom Adelom Sočev. Odbor je prihvatio prijedlog, proslijedio ga Županijskoj skupštini koja ga je na sjednici usvojila te je Stjepan Lončar zasluženo ovogodišnji dobitnik Nagrade Koprivničko-križevačke županije za životno djelo.
U ime svih dobitnika županijskih nagrada i priznanja Stjepan Lončar zahvalio je članovima Županijske skupštine te naglasio:
-Dirnuti smo i počašćeni nagradama koje ste nam dodijelili. Činjenica da je naš rad prepoznat i na ovakav način vrednovani kroz dodjelu županijskih nagrada koje su za sve nas ona, kako to ekonomisti vole reći, dodana vrijednost. Čast koja nam je ukazana da smo upravo mi izabrani, iznimna je i vrlo smo zahvalni na njoj. No, nagrade nisu nešto što bi trebalo primiti, zahvaliti se i živjeti na lovorikama. Dapače, nagrade moraju biti prije svega poticaj da u onome što radimo damo još više, da budemo kreativniji, uporniji, izdržljiviji, spremniji na svaki novi izazov koji nam život donese. Hvala još jednom u ime nagrađenih i dok nas zdravlje bude služilo mi ćemo i dalje pomagati, fizički koliko možemo, ali ćemo svakako iskustvo i znanje prenositi na mlađe generacije.
Stjepan Lončar krv redovito daje već 50 godina. Dobrovoljni darivatelj je postao s 18 godina, kao gimnazijalac, nastavio kao student te potom u svim svojim radnim sredinama. Odazivao se na pozive za hitno darivanje u koprivničku bolnicu ili Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, a u Zagrebu se priključio i darivateljima na staničnom separatoru. Redovito daje krv na akcijama u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i u našim prostorijama je 17. listopada 2022. godine krv dao 205. put. Po tom darovanom broju dragocjene tekućine uvjerljivo je rekorder u našoj županiji te među najboljima u Hrvatskoj.

Kao dugogodišnji darivatelj Stjepan Lončar je pokrenuo inicijativu za osnivanje kluba darivatelja koji su krv dali 100 i više puta muški i 75 i više puta žene. Klub 100 osnovan je pri Društvu Crvenog križa Koprivničko križevačke županije 2014. godine, a Stjepan Lončar je njegov prvi i sadašnji predsjednik.

Za svoja dobrovoljna darivanja krvi primio je mnoga priznanja Hrvatskog Crvenog križa, Medalju Grada Koprivnica, Odlikovanje Predsjednika RH Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske i brojne druge nagrade, a sada je dobio i ovu važnu nagradu. Stjepan Lončar je prvi darivatelj krvi koji je dobio Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije.
Osim u dobrovoljnom darivanju krvi Stjepan Lončar je dugogodišnji volonter u Crvenom križu te član interventnih timova u županijskom i gradskom Crvenom križu. Potres na Baniji, poplave, obilazak starijih osoba dijeleći pomoć, edukacije i vježbe zaštite i spašavanja, samo su dio njegovih aktivnosti u kojima sudjeluje u Crvenom križu, pored davalaštva krvi.
Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica čestita Stjepanu na prestižnoj nagradi uz želju da još puno godina zajedno pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content