Socijalnom košaricom pomoć je dobilo 1.500 građana

U Trgovačkom centru Koprivnica održana 32. akcija za Socijalnu samoposlugu gdje je prikupljeno oko 170 kilograma raznih namirnica
20/02/2016
Interventni tim odradio treću smjenu u Slavonskom Brodu
29/02/2016

memo landscape header

KOPRIVNICA  –  U prostorijama Gradskog  društva Crvenog križa Koprivnica je u ponedjeljak 22. veljače 2016. godine održana  završna konferencija projekta „Socijalna košarica“ koji je provelo Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica kao nositelj u suradnji s partnerima Udrugom volontera Koprivničko – križevačke županije “Rad na dar” i Gradom Koprivnica.

Natječaj je bio objavljen u okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“  financiranog iz Europskog socijalnog fonda – u sklopu Strukturnih i investicijskih fondova Europske unije, a za provedbu projekta dodijeljena su sredstva u iznosu od  446.240,26 kn.

Provedba je započela 29. prosinca 2014. godine potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva a trajanje je ugovoreno na razdoblje od 14 mjeseci odnosno do 28. veljače 2016.

Opći cilj ovog projekta bio je povećati učinkovitost i sposobnost Organizacija civilnog društva u pružanju socijalnih usluga.

Navedeno je bilo planirano ostvariti kroz provedbu projekta „Socijalna košarica“ kojem je specifični cilj bilo uspostavljanje učinkovitog partnerskog sustava za pomoć socijalno ugroženim građanima grada Koprivnice kroz pokretanje socijalne samoposluge.

Stoga su i aktivnosti predviđene projektom, a kojima se došlo do ostvarenja zadanih ciljeva, bile usmjerene prema tome.

Na samom početku provedbe razrađeni su i sporazumom između partnera utvrđeni kriteriji prema kojima se ostvaruje pravo na dodjelu paketa te je određeno da to budu građani s područja Grada Koprivnice koji primaju pomoć za podmirenje troškova stanovanja, ali ne i pomoć u prehrani te korisnici zajamčene minimalne naknade koju ostvaruju sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Na provedenim edukacijama (Tehnike animiranja za privlačenje donacija, Uloga volontera u pružanju socijalnih usluga, Socijalni program Grada Koprivnice, Zakon o volonterstvu, Zakon o Hrvatskom Crvenom križu, Komunikacijske vještine u sferi socijalnih sadržaja, Razvoj novih socijalnih usluga, Socijalni marketing i Upravljanje ljudskim resursima) pridonijelo se tome da volonteri, djelatnici OCD-a i članovi udruga, njih ukupno 59, na što bolji i kompetentniji način sudjeluju u pružanju socijalnih usluga.

Službeno otvorenje socijalne samoposluge održano je 17. lipnja 2015. godine. Od tada pa do danas održane su 32 akcije prikupljanja, koliko je i bilo predviđeno, a ovim putem moramo zahvaliti Trgovačkom centru Koprivnica, Robnom centru KTC, Supermarketu Kaufland te Super Konzumu što su nam dozvolili prikupljanje donacija u njihovim prostorima. Na taj način je prikupljeno oko 4600 kilograma raznih namirnica procijenjene vrijednosti od oko 47.000 kuna, a kroz 33 održane podjele korisnicima je od projektom predviđenih 240 paketa podijeljeno njih 520 čime je pomoć primilo oko 1500 građana Grada Koprivnice. Naravno, zahvaljujemo se i svim našim sugrađanima koji su donacijama najviše pomogli u provedbi ovog projekta jer bez njihove humanosti i dobre volje ne bismo mogli pomoći tolikom broju obitelji kojima je na ovaj način barem malo olakšana teška životna situacija.

Želja je bila da se kroz Projekt aktivno uključi što veći broj volontera, a to je i ostvareno uz pomoć Udruge volontera „Rad na dar“ te je uspostavljena baza volontera koji su sudjelovali na akcijama prikupljanja namirnica u trgovačkim centrima i prilikom podjela paketa. Tako je do sada u provođenju akcija prikupljanja i podjela sudjelovalo 50 volontera koji su sveukupno ostvarili 880 volonterskih sati.

Ujedno se potaknulo i nekoliko poduzeća  da doniraju proizvode za Socijalnu samoposlugu, a među njima se ističu Podravka d.d., dm-drogerie markt Hrvatska, Marodi d.o.o., Dukat d.d., Müller, a također i vijećnici gradskog vijeća Grada Koprivnice, OŠ Braća Radić, OŠ Đuro Ester, Srednja škola Koprivnica te mnogi građani koji su željeli ostati anonimni.

Tijekom projekta je izrađen softverski program pomoću kojeg se prati ulaz i izlaz robe te osigurava transparentnost i učinkovitost funkcioniranja socijalne samoposluge.

Na lokalnoj razini ovaj projekt je bio i jest od velike važnosti jer se njime uvela nova socijalna usluga namijenjena socijalno ugroženim članovima društva kojima je potrebna naša pomoć i pomoć njihovih sugrađana.

Na završnoj konferenciji nazočili, su kao predstavnici projektnih partnera, gradonačelnica Grada Koprivnice – Vesna Želježnjak, predsjednik GDCK Koprivnica dr. – Dražen Sačer te predsjednica Udruge volontera Koprivničko-križevačke županije „Rad na dar“, zamjenica gradonačelnice Melita Samoborec, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Varaždin Sandra Mintas, predstavnici PORA-e, Obrtničkog učilišta Pouka, članovi GD CK Koprivnica, volonteri i članovi projektnog tima.

Gradonačelnica Vesna Želježnjak zahvalila je prvenstveno volonterima koji su svojim sudjelovanjem u projektu te svojim vremenom i trudom uvelike pridonijeli ostvarenju ciljeva odnosno pružanju pomoći našim korisnicima. Predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Dražen Sačer također je zahvalio svim volonterima, ali i donatorima koji su na taj način pomogli u provedbi projekta, a predsjednica Udruge „Rad na dar“ Ruža Evačić istaknula je kako će njihovi volonteri i dalje sudjelovati u svim akcijama u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica te na taj način nastaviti dobru suradnju koja se razvila u ovih nešto više od godinu dana.

Rezultate projekta predstavila je Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

I ovim putem najtoplije zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješno provedenom prvom EU projektu GD CK Koprivnica.

 

Sadržaj ove publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica
IMG_5938 IMG_2484 (2) IMG_2485

memo landscape  footer

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content