Provedbom Kampa na Pagu počeo je projekt ‘Klub dijabetičara Slatko srce’ za koji je županijski Crveni križ dobio 40 tisuća kuna

Nova edukacija interventnih timova Crvenog križa
28/08/2020
GDCK Koprivnica ponovno uspjelo osigurati sredstva za kupnju prehrambenih i higijenskih paketa
02/09/2020

KOPRIVNICA – U organizaciji Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac, od 25. do 29. kolovoza 2020. godine, za šestero djece i mladih oboljelih od dijabetesa i njihovih roditelja, održan je prvi Kamp na Pagu. Ovom aktivnosti počeo je novi projekt ‘Klub dijabetičara Slatko srce’, za koji je DCK Koprivničko-križevačke županije osiguralo 40.000 kuna na natječaju bivšeg Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, odnosno sadašnjeg Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Na području Koprivničko-križevačke županije ne postoji udruga koja okuplja djecu i mlade koja boluju od dijabetesa, a u životu svake obitelji u kojoj je dijete s dijabetesom, potrebna je iznimna podrška, edukacija i razumijevanje, posebice okoline. Upravo iz tog razloga DCK Koprivničko-križevačke županije odlučilo je okupiti djecu, koja su bila u dobi od 8 do 23 godine, te su svi oni s jednim roditeljem, proveli pet korisnih i lijepih dana na Kampu koji je održan u dječjem odmaralištu Zajednice sportskih udruga Križevaca u Pagu.

Život djece školskog uzrasta s dijabetesom je vrlo zahtjevan, stoga su za polaznike kampa održane brojne radionice na kojima su doznali novosti, ali i razmijenili vrijedna iskustva. Načini liječenja dijabetesa su različiti, prehrana je ključna u borbi s ovim sindromom, a nove tehnologije koje se koriste u liječenju dijabetesa te praćenju i mjerenju glukoze u krvi olakšavaju život dijabetičarima.

Ravnateljica DCK Koprivničko-križevačke županije i Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev upoznala je sudionike s radom i djelatnostima Crvenog križa općenito te županijskog i koprivničkog Crvenog križa, a ravnateljica GDCK Križevci Đurđica Trbus predstavila je križevački Crveni križ dok je đurđevački predstavila Antonija Habajec.

Voditelj kluba Miroslav Kanisek predstavio je i Plana rada ‘Kluba dijabetičara Slatko srce’ te održao predavanje o ulozi roditelja u borbi s dijabetesom. Radionice o prehrani te suočavanju i suživotu s dijabetesom održali su tata Miroslav Kanisek te njegova kćer Iva koji oboje boluju od dijabetesa. Moderne tehnologije u praćenju dijabetesa predstavio je jedan od roditelja Antonio Stanešić.

Na Kampu smo ugostili i doc. dr. sc. Slavena Kokića, spec. endokrinologa, koji je nakon splitske bolnice radi u Zadru.

-Ovo je jedinstveni primjer kampa i škole u Hrvatskoj, koji ću javno pohvaliti – poručio je dr. Kokić oduševljen organizacijom i okupljanjem djece i roditelja. On je održao korisno predavanje o tome zašto uopće dolazi do razvoja dijabetesa, kako se regulira glukoza u krvi te o mogućim komplikacijama ukoliko se dijabetes pravilno ne liječi, odnosno regulira. Iznimno korisno predavanje potaknulo je roditelje i djecu i na brojna pitanja na koja je liječnik strpljivo odgovarao.

Osim edukacija, djeca i roditelji imali su i slobodno vrijeme za druženje i kupanje, a svakako dodatna vrijednost Kampa bila je razmjena vrijednih iskustava u borbi s dijabetesom. Polaznici su stekli nove prijatelje, a na neki način i podršku za čitav život. Nakon edukacija sudionici su imali priliku upoznati se s izradom čunčane čipke koju su im predstavile članice Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Križevci.

Za sudionike Kampa osiguran je i ‘slatki stol’ na kojem se našlo slastica prilagođenih dijabetičarima, raznih namaza, marmelada, voća, suhog voća i orašastih plodova čime su se mogli poslužiti dijabetičari u slučaju pada razine glukoze u krvi. Ovim putem zahvaljujemo i svima koji su nam donirali za naše najmlađe polaznike poklone, pa je tako koprivnička farmaceutska tvrtka Belupo donirala staklene bočice za vodu koje zadržavaju temperaturu tekućine, križevački trgovački centar KTC poklonio je šalice, tvrtka Bolero donirala je sokove za dijabetičare, a Školska knjiga Smib ruksake, šalice, kemijske olovke i blokove. Zavaljujući sredstvima osiguranima projektom, svi polaznici imali su iste majice, te su im osigurani ruksaci, kemijske olovke i blokovi.

Po završetku kampa i djeca i roditelji s oduševljenjem su zaključili da jedva čekaju novo druženje, jer osim što su naučili puno novih stvari koje će im pomoći u borbi s dijabetesom, znaju da će kroz djelovanje Kluba biti redovno informirani o novostima u liječenju i praćenju glukoze u krvi.

Tijekom provedbe projekta, koji je službeno počeo 1. kolovoza 2020. i trajat će do 31. siječnja 2021. godine, DCK Koprivničko-križevačke županije i tri gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac organizirat će, zajedno s Klubom sportske aktivnosti, radionice za djecu i njihove roditelje oko pravilne prehrane dijabetičara te kako se psihički nositi s bolesti dijabetesa u obitelji. Također ovim projektom nastojat će se povećati svijest o važnosti kontrole glukoze u krvi, podići svijest o utjecaju koji dijabetes ima na cijelu obitelj, promicati uloga obitelji u samozbrinjavanju, skrbi, prevenciji i edukacijama o dijabetesu te postići prihvaćenost i razumijevanje u zajednici za oboljele od dijabetesa. Projektom je predviđeno obilježavanje Svjetskog dana srca i Svjetskog dana šećerne bolesti, mjerenje tlaka i šećera na javnim mjestima, izrada informativnog letka o radu Kluba i dijabetesu, radionica pripreme slastica za dijabetičare i druge aktivnosti.

Društvo Crvenog križa i ovim putem pozva roditelje i djecu oboljelu od dijabetesa da se pridruže radu Kluba dijabetičara Slatko srce kako bi zajednički pružili podršku najmlađima u njihovom svakodnevnom životu s dijabetesom. O vremenu novih aktivnosti, DCK Koprivničko-križevačke županije, izvijestiti će putem web i facebook stranice, a sve informacije mogu se dobiti i na telefon 048/642-193.

-Izuzetno smo ponosni što je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike prepoznalo vrijednost našeg projekta i osiguralo sredstva za provođenje aktivnosti kakvih na području naše županije nema. Nadamo se da će nam i jedinice lokalne samouprave, naši gradovi i općine, pružiti podršku i nakon završetka projekta te da će Klub dijabetičara Slatko srce zaživjeti u našoj sredini. Posebno nam je važno senzibilizirati javnost, ali i školarce i nastavnike, koji u svojoj sredini imaju dijabetičare. Naši polaznici kampa, koje smo upoznali, pravi su heroji, koji se hrabro bore s dijabetesom, ali kao i sva druga djeca sudjeluju u raznim aktivnostima u svojem društvu, pa tako među njima ima uspješnih nogometaša ili folkloraša. Oni su dokaz da se s dijabetesom može kvalitetno živjeti, a mi ćemo im i dalje nastojati biti podrška koliko god ćemo moći – rekla je Adela Sočev, ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica nakon uspješno realiziranog Kampa i zahvalila roditeljima na ukazanom povjerenju.

Dijabetes je za sada neizlječiva bolest, te je i jedan od ciljeva ovog projekta olakšanje života osobama koje žive s ovom kroničnom bolesti, a svakako je najbitnije spriječiti pojavljivanje i razvijanje potencijalnih komplikacija vezanih uz bolest i omogućiti kvalitetniji život prvenstveno djeci koju će ova bolest pratiti kroz cijeli život.

 

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content