Predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica posjetili sjedište Crvenog križa Katalonije u Barceloni

U shopping centru SUPERNOVA KOPRIVNICA još jedna akcija za Socijalnu samoposlugu
21/03/2018
Koprivnički Crveni križ drugi, a županijski prvi u Hrvatskoj po broju doza krvi u 2017. godini
23/03/2018

KOPRIVNICA – Predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica od 16. do 20 ožujka 2018. godine bili su u posjeti instituciji Crvenog križa u Barceloni u sklopu koje se nalaze Društvo Crvenog križa grada Barcelone, provincije Barcelone i Katalonije. Posjet je organiziran u sklopu projekta ‘Volimo volontiranje’ financiranog iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.), sa svrhom stjecanja novih znanja i iskustava u provođenju raznih socijalnih programa, volontiranja s mladima i njihovog obrazovanja, ljudskih prava, prehrane djece i ostalih projekata povezanih s humanitarnim djelovanjem. S obzirom da Crveni križ Španjolske na nacionalnoj razini provodi mnogo projekata u koju su uključena djeca i mladi te je sustav volontiranja organiziran na visokoj razini u posjeti  su bile ravnateljica GDCK Koprivnica Adela Sočev, koordinatorice volontera Jelena Premec Pavešić i Antonija Habajec iz GD CK Koprivnica te voditelji volonterskih grupa iz partnerskih koprivnički osnovnih škola, Miroslav Kanisek iz OŠ „Đuro Ester“, Lidija Molnar iz OŠ „Braća Radić“ i Goran Višak iz OŠ „A.N. Gostovinski“.

Tijekom posjete koprivničke predstavnike primili su predsjednik Crvenog križa Katalonije Antoni Aguilera, predsjednica ureda Crvenog križa Barcelone Merce Torres te koordinator predsjednika Crvenog križa Katalonije Enric Morist. U razgovoru su nam predstavili rad Crvenog križa na svim razinama te obećali daljnju suradnju na svim područjima djelovanja. Osim predsjednika, izaslanstvo GD CK Koprivnica imalo je prilike razgovarati s nizom direktora, voditelja, koordinatora i referenata te je svatko od njih predstavio konkretne aktivnosti, načine provođenja aktivnosti i materijale koje koriste prilikom provođenja aktivnosti. Ujedno smo razgovarali s brojnim volonterima koji su angažirani u aktivnostima koje smo imali prilike obići i vidjeti njihovo provođenje.

Katalonski Crveni križ provodi brojne socijalne programe i projekte koji su usmjereni ranjivim skupinama, od djece, žrtava nasilja te starijih i nemoćnih osoba. Crveni križ Barcelone bavi se psihosocijalnom podrškom djece i obitelji u nepovoljnom položaju kako ne bi bili isključeni ili marginalizirani u školama zbog siromaštva te smo imali priliku vidjeti na koji način volonteri i djelatnici Crvenog križa provode aktivnosti s učenicima u jednoj od škola gdje ih se od malih nogu potiče na  volontiranje. Objasnili su nam i na koji način djeluju interventni timovi na kopnu i vodi, kako funkcionira sustav teleasistencije starijim osobama, mobilna asistencija za osobe koje boluju od Alzheimera te žrtve nasilja u obitelji uz pomoć lokalizatora te videoasistencija za osobe koje pomažu starijim građanima.

Među značajnim projektima koje provodi Crveni križ Barcelone je i suradnja s Nogometnim klubom Barcelona. Upoznali smo se s radom fundacije FC Barcelona koja financira projekt ‘T’acompanyem’ (Pratimo vas) u sklopu kojeg volonteri Crvenog križa pomažu osobama s invaliditetom prilikom dolaska na utakmice nogometnog kluba Barcelona tijekom kojih im pružaju potrebnu asistenciju. Projekt  nam je predstavio Albert Alvarez Blanco iz nogometnog kluba Barcelona, a tom prilikom predali smo mu obilježja koprivničkog prvoligaša Slaven Belupa. Domaćini iz nogometnog kluba Barcelona pojasnili su nam suradnju koju ostvaruju s Crvenim križem, a koja je pokrenuta upravo na inicijativu ovog kluba. S volonterima Crvenog križa na stadionu Camp Nou bili su i zaposlenici Crvenog križa koji su nam objasnili kako osobe s invaliditetom dočekuju na ulazu u stadion, prevoze kolicima do njihovih mjesta na stadionu te natrag do vozila. S obzirom da se same aktivnosti projekta provode na stadionu imali smo priliku prisustvovati utakmici između nogometnog kluba Barcelona i Athletic Bilbao na Camp Nou što je bio uistinu jedinstven doživljaj. Fundacija osim toga financira i projekt kroz koji se organiziraju razne lutkarske predstave edukativnih sadržaja za djecu predškolskog uzrasta radi poticanja druženja  obitelji i djece, a na jednoj od predstava smo također imali prilike prisustvovati u sklopu održavanja Međunarodnog lutkarskog festivala.

Za Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica posjet Crvenom križu u Barceloni bilo je vrlo poučno iskustvo prepuno novih spoznaja koje će nam koristiti u daljnjem radu, a ujedno i širenje suradnje na međunarodnoj razini.

 

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content