Predstavnice Hrvatskog Crvenog križa sudjelovale na FEAD konferenciji u Bruxellesu na poziv Europske komisije

I Crveni križ bio je aktivan na utakmici hrvatske nogometne reprezentacije
30/05/2016
Prikupljeno 1.800 kilograma hrane vrijedne 22.000 kuna u Tjednu Pučke kuhinje i Socijalne samoposluge
07/06/2016

Bruxelles – Predstavnice Hrvatskog Crvenog križa, Lorena Brkić, stručna suradnica iz Odjela za socijalne djelatnosti iz HCK i Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica sudjelovale su na FEAD Network konferenciji koja je u organizaciji Europske komisije održana 2. i 3. lipnja 2016. u Bruxellesu.

Na konferenciji je bilo više od stotinu sudionika iz europskih zemalja, a predstavnice Hrvatskog Crvenog križa ugostio je Ured Crvenog križa EU u Bruxellesu, te su na konferenciji još bili predstavnici crvenih križeva iz Austrije, Mađarske, Francuske i Cipra.

Lorena Brkić i Adela Sočev posjetile su i Ured Crvenog križa EU gdje nas je ugostio Eberhard Lueder, voditelj odjela za Socijalne djelatnosti u Uredu. Predstavnice HCK imale su se prilike upoznati s radom Ureda Crvenog križa u sjedištu Europske unije.

Na konferenciji FEAD Network, na kojoj su sudjelovali predstavnici Europske komisije, ministri socijalne politike brojnih europskih zemalja i predstavnici brojnih udruga, imali su prilike čuti kako je FEAD najveća mreža borbe protiv siromaštva koja ima za cilj do 2020. godine poboljšati socijalnu sliku. FEAD osigurava hranu za osobe koje žive u siromaštvu ili su u riziku od  siromaštva širom Europe, a samo prošle godine podijeljeno je na taj način 200.000 tona hrane. Poruka Konferencije je bila da treba pronaći put izlaza iz siromaštva, a FEAD fond je jedan od načina pomoći u tom problemu.

U svakoj zemlji članici FEAD fond se koristi na drugačiji način, a osnovni cilj je osigurati najugroženijima osnovne potrepštine, hranu, materijalnu pomoć i socijalno uključivanje, no o svakoj zemlji ovisi na koji će način koristiti Fond.

Isksustva zemalja koje koriste FEAD su različita, a na konferenciji smo imali prilike čuti s kakvim se problemima korisnici FEAD-a susreću, ali i koje su dobre strane. Sudionici su predložili čemu bi se FEAD trebao u budućem razdoblju posvetiti, a čelni ljudi Europske komisije napomenuli su kako se FEAD program treba provoditi i korisititi zajedno sa sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Upravo je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, koje je uspješno provelo svoj prvi projekt Socijalna košarica, financiran iz Europskog socijalnog fonda, a usmjeren ka pribavljanju hrane za pomoć potrebitima, zbog toga i sudjelovalo na konferenciji u Bruxellesu. Iskustva korištenja ESF sredstava i fonda FEAD tako su podijeljena na Konferenciji, a projekt Socijalna košarica posebno je interesirao kolege iz crvenih križeva iz Cipra, Austrije, Mađarske i Francuske. Ravnateljica Adela Sočev prenijela je iskustva u korištenju fonda svojim kolegama, a ujedno, tekst o projektu Socijalna košarica, već je ranije objavio Ured Crvenog križa EU u Bruxellesu. Predstavnice HCK, Lorena Brkić i Adela Sočev aktivno su sudjelovale u tematskim radionicama iz kojih će se prijedlozi iskoristiti za budućnost FEAD-a. Tako su naše članice predložile da FEAD, koji se mahom oslanja na pomoć volontera u podjeli hrane, podrži u budućnosti angažman koordinatora volontera koji bi uspostavljali mrežu volontera, po uzoru upravo na koprivnički projekt Socijalna košarica. S obzirom da se druge zemlje susreću s problemima volontera, prenesena su iskustva dobre prakse iz Hrvatske, gdje se s volonterima sklapaju volonterski ugovori. Također je predloženo da se u sklopu FEAD mreže razvije suradnja s međunarodnim prehrambenim kompanijama u cilju donacija hrane pred istekom roka trajanja.

Na konferenciji je ujedno bilo riječi o tome kako zapravo u svim zemljama za svoje banke hrane, kako oni nazivaju Socijalne samoposluge, donacije prikupljaju od građana u trgovačkim centrima, a fond FEAD je samo jedan od izvora hrane kojom se pomaže siromašnim građanima.

Konferencija Europske komisije kao rezultat je iznjedrila mrežu FEAD preko koje će sudionici, sadašnji i budući korisnici fonda moći razmjenjivati vrijedna iskustva i tako jačati svoje kapacitete u još kvalitetnijem korištenju sredstava FEAD-a.

Crveni krizevi (2) Konferencija 1 Konferencija Ured CK

 

 

 

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content