Povijesni dan za koprivnički Crveni križ: položen kamen temeljac za novu zgradu Centra za pomoć u kući

Održana tradicija gradonačelnikovog božićnog ručka za korisnike Pučke kuhinje
20/12/2021
Slatki paketi bez šećera za članove Kluba “Slatko srce”
23/12/2021

KOPRIVNICA – Kamen temeljac za izgradnju Centra za pomoć u kući položili su u ponedjeljak, 20. prosinca 2021. godine ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Vjekoslav Štimac te gradonačelnik Grada Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić.

Novi objekt gradi se u Herešinskoj ulici, u sklopu projekta „Centar za pomoć u kući Koprivnica“ ukupno vrijednog 14,88 milijuna kuna. Izgradnjom Centra za pomoć u kući povećat će se prostorni kapaciteti GDCK Koprivnica, čime će se stvoriti uvjeti za proširenje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga.

Polaganju kamena temeljca, točnije vremenske kapsule u kojoj je pismo s osnovnim podacima o projektu „Centar u kući Koprivnica“, GDCK Koprivnica, našem gradu i zemlji, prisustvovali su zaposlenici i članovi Odbora koprivničkog Crvenog križa, predstavnici Grada Koprivnice i drugi gosti. Prilikom tog svečanog čina, čelnici GDCK Koprivnica i Grada Koprivnice izrazili su zadovoljstvo provođenjem ovog velikog i značajnog projekta.

– Ovim projektom ćemo riješiti problem nedostatka prostora s kojim se susrećemo, a kad bude gotov Centar imat ćemo sve uvjete da još više i još kvalitetnije pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Veliki je  ovo dan za Gradsko društvo Crvenog križ

a Koprivnica i najljepša čestitka za 140. rođendan društva, naglasila je ravnateljica Adela Sočev.

Zadovoljstvo i ponos nije skrivao ni predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Vjekoslav Štimac.

– Povijesni je ovog dan, jer ovakvi važni objekti grade se jednom u ljudskom životu. Centar je nešto što ćemo ostaviti našim mlađim naraštajima te omogućiti da kvalitetu socijalnih usluga podignemo na još višu razinu, rekao je predsjednik Vjekoslav Štimac.

Gradonačelnik Grada Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić i ovaj put je čestitao svima koji su doprinijeli povlačenju 15 milijuna kuna EU sredstava za gradnju Centra za pomoć u kući te izrazio zadovoljstvo što će to raditi domaći izvođači.

– Izgradnjom potpuno novog objekta radimo ogroman Iskorak u funkcioniranju Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. To će omogućiti podizanje na viši nivo u pružanju pomoći i ljudskoj solidarnosti, koja nam je nužna možda više nego ikada, ali i u brojnim edukativnim programima koje provodi koprivnički Crveni križ te je zapravo po svemu tome među najboljima u Hrvatskoj. Kao Gradu drago nam je da imamo takve ljude, da imamo takvo Gradsko društvo Crvenog križa, ponosni smo što možemo sudjelovati u tako velikim iskoracima, istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić na gradilištu u Herešinskoj ulici, uoči polaganja kamena temeljca.

Na svečanosti su bili predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, zamjenica gradonačelnika, Ksenija Ostriž, pročenici: Tomislav Golubić, Ana Mlinarić i Jasna Markušić, predstavnici Regionalne energetske agencije sjever: Ivan Šimić i Denis Premec, predstavnice PORA-e: Ida Kovač Očenašek i Maja Belković Došen, izvođač radova Stjepan Njegač i Tomislav Njegač i stručni nadzor Vedran Petrović.

Provedba projekta počela je izradom projektno tehničke dokumentacije temeljem koje je ishođena građevinska dozvola u siječnju 2021. godine. Grad Koprivnica, odlukom Gradskog vijeća, za gradnju je darovao zemljište površine 2.455 četvornih metara u Herešinskoj ulici u Koprivnici. Nakon provedenog postupka nabave za izvođača radova izabrana je  tvrtka MOD d.o.o. iz Koprivnice, u iznosu od 12.468.890,60 kuna. Ugovor za izvođenje radova potpisan je 18. listopada 2021.  godine. Planirano trajanje radova je 10 mjeseci. Radovi su počeli u studenome 2021. godine.

Do svibnja 2023. godine bit će izgrađena i opremljena nova zgrada. Prostorije će biti prilagođene za osobe s invaliditetom te će se ugraditi taktilne trake i dizalo. U prizemlju na 300 četvornih metara bit će pučka kuhinja i blagovaonica, prostor za rad gerontodomaćica i popratne prostorije te dnevni boravak za umirovljenike veličine 80 četvornih metara. Na katu će biti prihvatilište za beskućnike oko 40 četvornih metara te pripadajući uredski prostori. U nastavku zgrade bit će skladišni prostor površine 300 četvornih metara, namijenjen skladištenju hrane i donacija za pripremu obroka u pu

čkoj kuhinji, a koji će biti dostupan za prilaz i za istovar svim vrstama teretnih vozila.

Kuhinja će biti opremljena profesionalnim uređajima te će imati povećani kapacitet za pripremu do 300 obroka dnevno, te će uz nju biti smještena blagovaonica za korisnike. Iz kuhinje će se direktno ulaziti u skladište hrane, a tamo će se nalaziti i dvije hladne komore za skladištenje lako kvarljivih namirnica. Izgradnjom objekta stvorit će se kvalitetniji kapaciteti za socijalne usluge koje GDCK Koprivnica pruža, ali i za razvoj novih socijalnih usluga u cilju prevencije institucionalizacije korisnika, povećat će se prostorni kapaciteti GDCK Koprivnica čime će se stvoriti uvjeti za proširenje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga.

Projekt ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’ sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu 14.884.891,35 kuna. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a partneri su Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Razdoblje provedbe je 36 mjeseci, od svibnja 2020. do svibnja 2023. godine. Projekt odobren je u okviru natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom ‘Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza’, Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.’ Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content