Potpisan ugovor za gradnju Centra za pomoć u kući vrijedan 12,46 milijuna kuna

U Klubu “Volonter penzioner” veliko zanimanje za edukaciju o osteoporozi
20/10/2021
Srećko Tvorić djelatnik Hrvatskih željeznica u Koprivnici krv je dao 100. puta!
22/10/2021

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica provodi projekt ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’ od srpnja 2020. godine. Cilj projekta ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’ je izgradnja i opremanjem prostora pučke kuhinje za korisnike usluge pomoći u kući pripremom i dostavom obroka, dnevnog boravka za umirovljenike i starije osobe, prostora za dnevni boravak beskućnika, te skladišnog prostora i uredskih prostorija. Prizemlje i kat bit će ukupne površine 1.255 četvornih metara. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14,88 milijuna kuna, a razdoblje provedbe je do svibnja 2023. godine.

GDCK Koprivnica provedbu projekta počeo je izradom projektno tehničke dokumentacije temeljem koje je ishođena građevinska dozvola u siječnju ove godine. Grad Koprivnica, odlukom Gradskog vijeća, poklonio je zemljište površine 2.455 četvornih u Herešinskoj ulici u Koprivnici na kojem će se graditi Centar. Procijenjena vrijednost radova za gradnju i uređenje okoliša, prema odobrenim bespovratnim sredstvima iznosi 10.278.703,13 kuna, no s obzirom na globalnu situaciju na tržištu građevinskog materijala, tri primljene ponude bile su znatno veće od raspoloživih sredstava.

Nakon provedenog postupka nabave, za izvođača radova izabrana je ponuda najpovoljnijeg ponuđača tvrtke MOD d.o.o. iz Koprivnice, u iznosu od 12.468.890,60 kuna. Ugovor za izvođenje radova u ponedjeljak 18. listopada 2021.  potpisali su Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i Stjepan Njegač, direktor tvrtke MOD d.o.o., Koprivnica. Na potpisivanu ugovora bili su predsjednik GDCK Koprivnica Vjekoslav Štimac, te predstavnici partnera, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i  ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak.

Nakon potpisa Ugovora prisutnima se obratila ravnateljica GDCK Koprivnica, Adela Sočev te je napomenula da je potpis ovog ugovora vrijednog 12 milijuna kuna najveći je poklon za 140-obljetnicu djelovanja Gradsko društva Crvenog križa. Zahvalila je Gradu Koprivnici koji je osigurao zemljište za izgradnju Centra te je istaknula kako je glavni cilj stvoriti kvalitetne temelje za daljnje pružanje socijalnih usluga na području Koprivnice i okolnih 11 općina, odnosno nastaviti pomagati onima kojima je pomoć potrebna.

Gradonačelnik Grada Koprivnice i saborski zastupnik, čestitao je vodstvu, zaposlenicima i volonterima na potpisu Ugovora i dosadašnjem radu.

–  Ovim velikim projektom koprivnički Crveni križ pokazao je zašto je jedan od najboljih gradskih društava Crvenog križa u Hrvatskoj. Iznimno mi je drago da smo partneri u ovom projektu, a drago mi je da je s nama i naš Centar za socijalnu skrb. Ovim projektom se još jednom pokazuje da doista imamo ustanove koje imaju visok kapacitet za povlačenje europskih sredstava. Pokazuje se i da Grad Koprivnica s Crvenim križem ima i plan i viziju kako razvijati notu solidarnosti i kako biti servis svima onima kojima treba ruka pomoći – poručio je koprivnički gradonačelnik  Mišel Jakšić, dodavši kako mu je jako drago da je izvođač radova domaća tvrtka.

Na kraju se prisutnima obratio Stjepan Njegač, direktor tvrtke MOD, rekao je da je zadovoljan što su uspjeli potpisati ugovor te pojasnio s tehničke strane da će nova zgrada biti neto površine 950 četvornih metara, odnosno bruto građevinskog prostora 1.200 četvornih metara. Građevina će se sastojati od dvije cjeline, skladišta s rashladnom komorom i punionicom za električni viličar, a drugi dio bit će prostor Centra za pomoć u kući. Zgrada će biti armirano betonske konstrukcije s ravnim krovom, imat će energetsku ovojnicu, izolirane podove i zidove, a grijanje će biti podno, istaknuo je Njegač.

Radovi na Centru za pomoć u kući Koprivnica počinju 15 dana od potpisa ugovora, a planirano trajanje radova je 10 mjeseci. Tada  očekujemo izgrađenu zgradu s dobivenim svim dozvolama za rad, a sastojat će se od ukupno 32 prostorije koje će se opremiti s pripadajućom opremom. Prostorije će biti prilagođene za osobe s invaliditetom te će se ugraditi taktilne trake i dizalo. Nakon gradnje slijedi i unutrašnje opremanje kuhinjskog, skladišnog i ostalog prostora specijaliziranom opremom i namještajem, za što su također osigurana sredstva u sklopu projekta.

U prizemlju na 300 četvornih metara bit će pučka kuhinja i blagovaonica, prostor za rad gerontodomaćica i popratne prostorije te dnevni boravak za umirovljenike veličine 80 četvornih metara.  Na katu će biti smješteno prihvatilište za beskućnike oko 40 četvornih metara te pripadajući uredski prostori. U nastavku zgrade bit će smješten skladišni prostor, površine 300 četvornih metara, namijenjen skladištenju hrane i donacija za pripremu obroka u pučkoj kuhinji, a koji će biti dostupan za prilaz i za istovar svim vrstama teretnih vozila.

Kuhinja će biti opremljena s profesionalnim uređajima te će imati povećani kapacitet za pripremu do 300 obroka dnevno, te će uz nju biti smještena blagovaonica za korisnike. Iz kuhinje će se direktno ulaziti u skladište hrane, a tamo će se nalaziti i dvije hladne komore za skladištenje lako kvarljivih namirnica.

Izgradnjom objekta stvorit će se kvalitetniji kapaciteti za socijalne usluge koje GDCK Koprivnica pruža, ali i za razvoj novih socijalnih usluga u cilju prevencije institucionalizacije korisnika, povećat će se prostorni kapaciteti GDCK Koprivnica čime će se stvoriti uvjeti za proširenje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga.

Projekt ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’ odobren je u okviru natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom ‘Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza’, Operativni program ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.’ Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a projektni partneri su Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content