Održana terenska vježba civilne zaštite „IPA FLOODS – CRO 2016“

Svečano obilježeno 135. godina Crvenog križa Koprivnica i Dan dobrovojnih darivatelja krvi
26/10/2016
Prikupljeno je 50 kilograma namirnica za Socijalnu samoposlugu
02/11/2016

Od 17. do 21. listopada 2016. godine održana je terenska vježba civilne zaštite pod nazivom „IPA FLOODS – CRO 2016“ u organizaciji Državne Uprave za zaštitu i spašavanje. Scenarij vježbe odvijao se na jezerima Rakitje, Orešje, Zaprešić i Čiče te na rijeci Savi, a tematika vježbe bila je spašavanje u poplavama. Sudjelovi su članovi interventnog tima Hrvatskog Crvenog križa iz Koprivničko- križevačke županije Zvonko Šašek i Davor Japec. U vježbi su sudjelovala dva modula za spašavanje na vodi s čamcima. Jedan modul je bio iz Češke Republike, a ostala dva iz država korisnica projekta: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Srbija i Turska. Bilo je uključeno oko 200 međunarodnih sudionika, od toga 150 pripadnika, 3 modula i EU tima civilne zaštite, 20 osoba u stožernim funkcijama i 30 promatrača.

Hrvatski Crveni križ sudjelovao je u vježbi sa jedinicama za spašavanje iz poplava u koju je bilo uključeno 3 tima sa 4 spasioca i 3 čamca s opremom za spašavanje iz vode pod otežanim uvjetima. Kordinacija u radu spasilaca, smještaj i logističku potporu pružili su članovi interventnog tima Hrvatskog Crvenog križa iz Karlovačke županije, Koprivničko- križevačke, Krapinsko- zagorske, Osječko- baranjske i Zagrebačke županije. Ukupno je u vježbi sudjelovalo 45 volontera i djelatnika Hrvatskog Crvenog križa.

Temelj scenarijske vježbe bile su poplave koje su pogodile šire područje Zagrebačke županije, naročito mjesta oko Svete Nedjelje, Zaprešića i Velike gorice. Vježba se provodila na rijeci Savi, na kanalu Sava- Odra (lokacija Lučko) i na jezerima Orešje, Rakitje i Zajarki. Baza ove operacije imala je sjedište u vojarni u Rakitju. Vježba se odvijala u realističnim vremenskim uvjetima i trajala je 72 sata neprekidno, sa realističnim prikazima ozljeda u svim scenarijima vježbe koje su organizirali volonteri društava Crvenog Križa Ogulin, Osijek, Pregrada, Velika Gorica i Zaprešić.

ipa-1ipa-3ipa-4

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content