Obilježili smo Svjetski dan srca!

Osnovna škola „Braća Radić“ skupljala školski pribor za najpotrebnije
28/09/2018
U KTC-u u Koprivnici održati će se prikupljanje donacija za Socijalnu samoposlugu
04/10/2018

KOPRIVNICA – Dana 29. rujna 2018. (subota), obilježili smo Svjetski dan srca.  Tom je prilikom Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica sudjelovalo u aktivnostima koje organiziraju Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Kardiološki odjel Opće bolnice “Dr. Bardek” u Koprivnici, Udruga kardioloških bolesnika “Srce” i Srednja medicinska škola u Koprivnici.

Volonteri GDCK Koprivnica dijelili su knjižice „Vi imate pitanje, mi imamo odgovor“ u kojima su  najčešća pitanja  bolesnika o srčanom udaru, koronarografiji, ugradnji stentova te o drugim pitanjima vezanima uz bolesti srca i krvnih žila, a koje su najvažniji uzrok smrti u suvremenom svijetu. Osim pacijentima koji boluju od bolesti srca, brošura je namijenjena i zdravim pacijentima s rizičnim faktorom kako bi se educirali i pridržavali uputa u cilju sprječavanja bolesti srca i krvnih žila.

Mnoštvo prisutnih na Zrinskom trgu mjerili su svoj krvni tlak, indeks tjelesne mase (BMI) i sudjelovali u šetnji „Stazom srca“ dužine 5 kilometara. Cilj je bio pokazati sugrađanima da je svakodnevna šetnja gradom, obilježenom stazom, i zabavna i korisna za zdravlje.

Članovi i partneri Svjetske kardiološke federacije i pojedinci diljem svijeta organizirali su čitav niz aktivnosti, počevši od šetnji, utrka i sportskih manifestacija pa sve do koncerata, javnih nastupa i kontrolnih pregleda. Sve je organizirano kako bi se upozorilo na važnost prevencije srčanih bolesti. Upravo su srčanožilne bolesti, koje uključuju bolesti srca i moždani udar, prve na listi bolesti sa smrtnim ishodom. Svake godine one su uzrok 17,5 milijuna preranih smrtnih slučajeva, a očekuje se da će do 2030. njihov broj narasti na 23 milijuna, stoga prevenirajte srčanožilne bolesti poduzimanjem jednostavnih svakodnevnih promjena kao što su zdravija ishrana i konzumacija pića, povećana tjelesna aktivnost i prestanak pušenja.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content