Obilježen Svjetski dan Prve pomoći

U Kauflandu akcija za Socijalnu samoposlugu
11/09/2015
Volonteri i zaposlenici GD CK Koprivnica posjetili Crveni križ u Krapini
14/09/2015

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica obilježilo je Svjetski dan Prve pomoći s više aktivnosti.
Članovi Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, učenici Gimnazije, u predvorju Gimnazije u petak 11. rujna upriličili su predstavljanje aktivnosti GD CK Koprivnica te su prezentirali vještine pružanja prve pomoći u čemu su se okušali i učenici Gimnazije.
U Domu za starije i nemoćne osobe članovi Kluba mladih, iz Gimnazije i Srednje medicinske škole, prezentirali su također prvu pomoć te su korisnicima mjerili tlak i šećer. Učenici Srednje škole Koprivnica također su u predvorju postavili plakate za pružanje Prve pomoći.
Članove Kluba mladih za obilježavanje Svjetskog dana Prve pomoći pripremila je voditeljica Kluba mladih Lidija Molnar, a s učenicima Srednje medicinske škole u obilježavanju je pomogao mentor Tomislav Lončar.
Nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca diljem svijeta obilježit će Svjetski dan prve pomoći u subotu, 12. rujna 2015. godine kada će se svojim aktivnostima pridružiti i Hrvatski Crveni križ. Već više od 150 godina Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (Međunarodna federacija) najveći je pružatelj znanja i vještina iz prve pomoći. Hrvatski Crveni križ kao član Međunarodne federacije ima vodeću ulogu u edukaciji građana iz prve pomoći u Republici Hrvatskoj i svake godine osposobi približno 45 tisuća građana.

Obilježavanjem Svjetskog dana prve pomoći naglašava se važnost znanja i vještina pružanja prve pomoći kao prvog koraka u pomaganju ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi prije dolaska hitne medicinske službe. U 2012. godini ukupno je 14 mili juna ljudi sudjelovalo u edukaciji prve pomoći u 77 nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Povodom Svjetskog dana prve pomoći ove godine Međunarodna federacija usmjerava pozornost na globalni demografski trend starenja stanovništva te je odabrana tema: „Prva pomoć i starenje stanovništva“, koja se nadovezuje na prošlogodišnji moto „Budi heroj – spasi život“ , s porukom kako je prva pomoć za „svakoga i svugdje“. Osobe starije životne dobi također mogu biti „heroji“ i pružiti prvu pomoć u slučaju potrebe i na taj način pomoći sebi i svojim bližnjima. Neki od njih mogu svoje znanje i iskustvo podijeliti s mlađim generacijama.

Budući se do 2050. godine u svijetu očekuje udvostručen udio osoba starijih od 60 godina važno je graditi pozitivno mišljenje o starenju kao normalnom životnom procesu i razvijati programe podrške s ciljem prevencije njihove socijalne isključenosti. Osobe starije životne dobi moraju se prepoznati kao značajan ljudski potencijal koji još uvijek može pridonijeti boljitku zajednice. Jačanjem njihove mobilnosti i samopouzdanja, jača se njihova osobna sigurnost što u konačnici rezultira zdravijom zajednicom.

Osobe starije životne dobi su ranjivije i izloženije zdravstvenim problemima kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, depresija, bolesti mišićno-koštanog sustava, ozljeđivanje i dr. Starije osobe u najvećem su riziku od ozljeđivanja prilikom padova (čak 40 posto završi smrću starije osobe).

Upravo zbog toga Svjetskim danom prve pomoći ove godine želi se educirati starije osobe o prevenciji njihovog ozljeđivanja i osnovnim postupcima prve pomoći, a prema očekivanim promjenama u toj životnoj dobi. Na taj na čin starije osobe osposobljavaju se za prepoznavanje prvih znakova bolesti i ozljeda te pružanje prve pomoć sebi i drugima.

Svake godine na Svjetski dan prve pomoći Hrvatski Crveni križ organizira razne aktivnosti kojima se želi osvijestiti šira javnost o važnosti poznavanja pravilnih postupaka prve pomoći, osobito u slučaju prestanka disanja i rada srca, besvjesnog stanja, gušenja stranim tijelom, jakog krvarenja, a kada je neophodno pružiti neodgodivu prvu pomoć na mjestu događaja.

Kroz razne programe omogućuje se edukacija, obnova i unaprjeđenje znanja prve pomoći. U lokalnim zajednicama organiziraju se radionice ili tečajevi za razne ciljane skupine te postavljaju informativni štandovi na javnim mjestima i dijele promidžbeni materijali kako bi se svi sugrađani upoznali s prvom pomoći.

Organiziranjem i održavanjem pokaznih vježbi u simuliranim nesrećama ili nezgodama s realističnim prikazom ozljeda kao i demonstracijom osnovnih postupaka održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora, ukazuje se na važnost poznavanja pravilnih postupaka pružanja prve pomoći.Svjetski dan PP 3 Svjetski dan PP 4 Svjetski dan PP1 Svjetski dan PP2

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content