Obilježavanje Svjetskog dana srca na Zrinskom trgu

Članovi OD Crvenog križa Rasinja na izletu u Moslavini
30/09/2019
Volonteri i članovi GDCK Koprivnica na izletu u Hrvatskom zagorju
30/09/2019

KOPRIVNICA – U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca  Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica sudjelovalo je u subotu 28. rujna 2019. godine, u aktivnostima koje organiziraju Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Opća bolnica “Dr. T. Bardek”  Koprivnica, Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Udruga srčanih  bolesnika “Srce”, Udruga volontera, Udruga umirovljenika Koprivnica i Srednja škola Koprivnic . Svjetska kardiološka konferencija svake godine u rujnu pokušava nizom aktivnosti koje su organizirane diljem svijeta skrenuti pažnju javnosti na problem pobola i smrtnosti od bolesti srca i moždanog udara.

Volonteri GDCK Koprivnica dijelili su knjižice ‘Vi imate pitanje, mi imamo odgovor’ u kojima su  najčešća pitanja  bolesnika o srčanom udaru, koronarografiji, ugradnji stentova te drugim pitanjima vezanima uz bolesti srca i krvnih žila, a koje su najvažniji uzrok smrti u suvremenom svijetu. Osim pacijentima koji boluju od bolesti srca, brošura je namijenjena i zdravim pacijentima s rizičnim faktorom kako bi se educirali i pridržavali uputa u cilju sprječavanja bolesti srca i krvnih žila.

Članovi i partneri Svjetske kardiološke federacije i pojedinci diljem svijeta organiziraju čitav niz aktivnosti, počevši od šetnji, utrka i sportskih manifestacija, pa sve do koncerata, javnih nastupa i kontrolnih pregleda u prigodi Svjetskog dana srca kako bi se upozorilo na važnost prevencije srčanih bolesti. Srčano žilne bolesti, koje uključuju bolesti srca i moždani udar, prve su na listi bolesti sa smrtnim ishodom. Svake godine one su odgovorne za 17,5 milijuna preranih smrtnih slučajeva, a očekuje se da će do 2030. njihov broj narasti na 23 milijuna.

No dobra je vijest da se većina srčano žilnih bolesti može prevenirati poduzimanjem jednostavnih svakodnevnih promjena kao što su zdravija ishrana i konzumacija pića, povećanje tjelesne aktivnosti i prestanak pušenja.

Ovogodišnji program obilježavanja Svjetskog dana srca odvija se pod sloganom “Budi heroj srca – Obećaj!”.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content