Na županovom prijemu uručena priznanja višestrukim darivateljima krvi

Dobrovoljni darivatelji krvi iz Koprivničkog Ivanca na izletu u samoborskom gorju
30/10/2023
Medalje Grada Koprivnice uručene ravnateljici Adeli Sočev i šestorici višestrukih darivatelja krvi
03/11/2023

KOPRIVNICA – U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren upriličio je tradicionalni prijem za darivateljice koje su 75 puta dale krv i darivatelje koji su to učinili 100 puta. Takvih je ove godine 18, a svečanost je održana u ponedjeljak, 30. listopada 2023. u restoranu Zrinski u Koprivnici.

U Klub 100 ušli su Đurđa Jurenec, Zvonimir Betlehem, Damir Dombaj, Krunoslav Domović, Biserko Druško, Stjepan Hunjet, Slavko Lončarić, Želimir Restović, Franjo Šafran, Robert Šarec, Dražen Šestanj, Antun Talan i Marijan Buzina iz Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, zatim Dražen Cmrk, Ivan Pernjak i Niko Ištvarnić iz križevačkog Crvenog križa te Krunoslav Kranjec i Josip Cikoš iz GDCK Đurđevac. Klub 100 Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije trenutno okuplja 174 darivateljica i darivatelja s više od 75 odnosno 100 davanja krvi.

Našim plemenitim darivateljima župan Darko Koren uručio je srebrnjak s likom sv. Marka Križevčanina, zaštitnika županije, dok im je zlatne narukvice kao dar Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije uručila predsjednica Đurđica Trbus. Na prijemu je bila i ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev, ujedno ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, ravnateljica križevačkog Crvenog križa Antonija Pukec i upraviteljica ureda GDCK Đurđevac Sofija Paša, zamjenik župana Ratimir Ljubić, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž, predstavnici zdravstvenih ustanova i ostali uvaženi gosti.

– Prošle godine na području Koprivničko-križevačke županije održana je 101 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, u kojima je prikupljeno 7.278 doza dragocjene tekućine. Po društvima, GDCK Koprivnica je u 2022. godini prikupio 5.088 doza, GDCK Đurđevac 1.075, a GDCK Križevci 1.115 doza krvi, s tim da su ruku solidarnosti po prvi puta pružila 223 darivatelja, rekla je ravnateljica Adela Sočev. Izvijestila je i da naša županija nakon 10 godina više nije na prvom mjestu po broju davanja krvi na sto stanovnika te izrazila nadu da ćemo to uskoro promijeniti.

– Od 2012. godine smo bili na prvom mjestu prema broju davanja na sto stanovnika, a sada smo s prosjekom od 7,16 davanja na sto stanovnika izgubili vodeću poziciju, pretekla nas je Osječko-baranjska županija. No još uvijek smo na izvrsnom drugom mjestu u Hrvatskoj, rekla je A. Sočev. Zahvalila je i čestitala Dan dobrovoljnih darivatelja krvi svima koji su utkali svoj doprinos u ovakav sjajan rezultat. U prvom redu to su darivatelji, ali i tvrtke i ustanove koje otvaraju vrata za organizaciju akcija, volonteri koji okupljaju darivatelje, općine i gradovi koji vrednuju darivatelje svojim priznanjima, kao i Županija koja podupire davalaštvo.

– Vašoj plemenitosti i humanosti nema kraja i na tome vam hvala, rekla je predsjednica županijskog Crvenog križa Đurđica Trbus obraćajući se okupljenim višestrukim darivateljima krvi. Poručila im je da moraju biti posebno ponosni, jer se njihov jubilej obilježava u godini kad Hrvatski Crveni križ slavi važne obljetnice: 145 godina djelovanja, 70 godina davalaštva krvi u organizaciji Crvenog križa te 30 godina od priznanja HCK kao samostalnog društva.

Nagrađenim dobrovoljnim darivateljima krvi i ostalima okupljenima na tradicionalnoj svečanosti obratio se i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

– Vi ste itekako važan kamenčić u mozaiku našeg društva i naše županije, istaknuo je župan D. Koren u obraćanju višestrukim darivateljima. Zahvalio im je na plemenitosti, a zahvale je uputio i svim ostalim darivateljima krvi te gradskim i županijskom društvu Crvenog križa i zdravstvenim ustanovama.

– Manje je bitno jesmo li prva ili druga županija po davalaštvu, svakako možemo biti ponosni što smo po tome u vrhu u našoj zemlji. Ovaj dan posvećen je darivateljima te toj jednoj priči o humanosti i plemenitosti za koju bismo htjeli da čuju i mladi te se povedu za njom, rekao je župan Koren i izrazio zadovoljstvo što se kontinuirano na akcije DDK odazivaju novi darivatelji.

– Hvala darivateljima krvi na plemenitosti, jer time omogućavate da funkcionira transfuzijski sustav te zdravstveni sustav u cjelini, istaknula je zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž obraćajući se okupljenima u ime gradonačelnika i saborskog zastupnika Mišela Jakšića. Podsjetila je da Grad Koprivnica svake godine nagrađuje dobrovoljne darivatelje krvi te istaknula da će javno priznanje ovaj put dobiti i ravnateljica GDCK Koprivnica Adela Sočev i to Medalju Grada za iznimne zasluge u promicanju socijalne skrbi i humanitarnog rada.

U ime višestrukih darivatelja krvi okupljenima se obratio Dražen Cmrk i zahvalio županu na organizaciji ovog tradicionalnog prijema za jubilarce. Izrazivši zadovoljstvo što su zdravi i mogu iskazati svoju plemenitost darivanjem dragocjene tekućine, istaknuo je da upravo oni moraju biti ti koji će motivirati nove, mlade darivatelje da daju krv. Sljedeći susret zakazao je već za prvu iduću akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content