Dobrovoljni darivatelji krvi iz Koprivničkog Ivanca na izletu u samoborskom gorju

Priznanja dobilo 113 darivatelja krvi, a dodijeljene su i 73 jubilarna priznanja HCK
24/10/2023
Na županovom prijemu uručena priznanja višestrukim darivateljima krvi
30/10/2023

KOPRIVNICA- U subotu, 28. listopada 2023. godine, dobrovoljni darivatelji krvi i članovi Općinskog društva Crvenog križa  Koprivnički Ivanec bili su na jednodnevnom izletu u Samoboru i Zaprešiću. Izlet je organiziralo Općinsko društvo Crvenog križa Koprivnički Ivanec, na čelu s predsjednikom OD CK Zvonkom Jakupićem, a uz kotizaciju izletnika izlet je financiralo GDCK Koprivnica.

U mjestu Rude posjetili su rudnik Sveta Barbara, jedan od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza, koji su izletnici sa velikim zanimanjem razgledali. Nakon rudnika slijedio je obilazak Novih dvora Jelačićevih, jedinstveni primjer očuvanosti cjelovitog gospodarstva vlastelinskog kompleksa. Novi dvori zaprešićki prvi se put spominju krajem 16. stoljeća. Nakon prvih vlasnika grofova Zrinskih, Nove dvore kupila je velikaška obitelj Čikulin nakon koje je dvorac bio u vlasništvu nekoliko obitelji u nizu, da bi ga 1852. godine od grofa Aleksandra VI. Erdödyjakupio ban Josip Jelačić. Imanje je bilo vlasništvo obitelji Jelačić do 1934. godine kada ih hrvatskom narodu nakon svoje smrti ostavlja grofica Anka Jelačić, posljednja od obitelji.

Nakon obilaska dvora, izletnici su iskoristili slobodno vrijeme za posjet Samoboru uz obaveznu degustaciju poznatih samoborskih kremšnita, a cjelodnevno druženje završili su zajedničkom večerom u Lovačkoj kući u Prnjavoru.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content