Liječnicima smo donirali knjižice u povodu Svjetskog dana srca

U Srednjoj školi Koprivnica održana akcija za Socijalnu samoposlugu
29/09/2017
Volonteri proveli subotu na izletu u Sloveniji
02/10/2017

KOPRIVNICA – U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca koji se obilježava 29. rujna, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, u petak 28. rujna, doniralo je knjižice ‘Vi imate pitanje, mi imamo odgovor’ liječnicima obiteljske medicine u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije. Knjižica je to koju će liječnici obiteljske medicine dijeliti pacijentima s rizikom od srčanih bolesti, a donosi najčešća pitanja bolesnika o srčanom udaru, koronarografiji, ugradnji stentova te drugim pitanjima vezanima uz bolesti srca i krvnih žila, a koje su najvažniji uzrok smrti u suvremenom svijetu. Osim pacijentima koji boluju od bolesti srca, brošura je namijenjena i zdravim pacijentima s rizičnim faktorom kako bi se educirali i pridržavali uputa u cilju sprječavanja bolesti srca i krvnih žila.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, na inicijativu dr. Dragice Kramarić, kardiologinje u koprivničkoj bolnici i darivateljice krvi te članice Odbora Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, tiskalo je brošuru ‘Vi imate pitanje? Mi imamo odgovor!’, a za koju je potporu odbobrio i Hrvatski Crveni križ..

Članovi i partneri Svjetske kardiološke federacije i pojedinci diljem svijeta organiziraju čitav niz aktivnosti, počevši od šetnji, utrka i sportskih manifestacija, pa sve do koncerata, javnih nastupa i kontrolnih pregleda u prigodi Svjetskog dana srca kako bi se upozorilo na važnost prevencije srčanih bolesti. Srčanožilne bolesti, koje uključuju bolesti srca i moždani udar, prve su na listi bolesti sa smrtnim ishodom. Svake godine one su odgovorne za 17,5 milijuna preranih smrtnih slučajeva, a očekuje se da će do 2030. njihov broj narasti na 23 milijuna.

No dobra je vijest da se većina srčanožilnih bolesti može prevenirati poduzimanjem jednostavnih svakodnevnih promjena kao što su zdravija ishrana i konzumacija pića, povećanje tjelesne aktivnosti i prestanak pušenja.

 

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content