Izrada kraluša u Klubu “Volonter penzioner”

U travanjskim akcijama dobrovoljni darivatelji krvi dali su 457 doza krvi!
25/04/2022
Umirovljenice iz Kluba “Volonter penzioner” uživale u Križevcima
06/05/2022

KOPRIVNICA – U sklopu odlične suradnje s Muzejom grada Koprivnice, u našem Klubu umirovljenika “Volonter penzioner” je u srijedu, 27. travnja 2022. godine gostovala viša kustosica Marija Mesarić i vodila radionicu izrade kraluša. Nematerijalno umijeće izrade tradicijskog nakita od perlica zainteresiralo je kreativne članice Kluba, koje su na kraju radionice ponosno oko vrata stavile svoje kraluše.

Marija Mesarić objasnila je uvodno kakve su se i od čega nekada izrađivale ogrlice te koje su bile karakteristike kraluša u pojedinim dijelovima Hrvatske. U našem kraju kraluši su se radili u Koprivničkom Ivancu. Jednobojni su bili u dva niza i to bijeli, zlatni ili crveni, dok su se šareni radili u kombinaciji tih boja. One su uvijek išle u određenom broju, primjerice moglo je ići pet perlica jedne boje pa onda jedna neke druge. Uz pomoć igle, perlice su se nizale na špagu.

Nakon teorije, članice Kluba Volonter penzioner prionule su praktičnom, kreativnom radu. Prema vlastitom odabiru izrađivale su kraluše u jednom ili dva reda te u boji i kombinacijama koje im se sviđaju. Uz pomoć igle i flaksa nizale su perlice, a cijeli posao zahtjeva preciznost i strpljenje te je ujedno odlična motorička vježba.

Klub umirovljenika osnovalo je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u sklopu projekta “Volonter penzioner”, kako bi umirovljenici što kvalitetnije povodili slobodno vrijeme te održali psihičku i fizičku aktivnost. Sjedište Kluba je na Trgu E. Kumičića 4. Svi programi su besplatni, a član može biti svatko tko donese svoju osobnu iskaznicu i rješenje o mirovini ili obavijest o mirovinskim primanjima. Klub je otvoren radnim danom od 10 do 12 sati, a za dodatne informacije nazovite 091-260-0066.

Projekt „Volonter penzioner“ sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) – Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. u iznosu od 1.984.964,46 kuna, a provodi se od 19. listopada 2020. godine. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a partneri su Grad Koprivnica, Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije “Rad na dar”, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Društvo žena “Kamengrad”, Starigrad.

 

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

 

 

 

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content