Hvala Vam što spašavate moj život! – Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja

U Tjednu Pučke kuhinje prikupljeno namirnica u vrijednosti 11 tisuća kuna
09/06/2015
Belupo poklanja majice dobrovoljnim darivateljima krvi
11/06/2015

Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovitog davanja krvi. Taj dan ujedno je prigoda za zahvalu svim darivateljima krvi koji diljem svijeta spašavaju ljudske živote. Na taj na čin želi odati počast svim dobrovoljnim davateljima krvi koji redovito daruju krv, ali i dodatno ohrabriti i potaknuti potencijalne davatelje krvi na dobrovoljno i neplaćeno davanje krvi.
Globalna kampanja Svjetskog dana darivatelja krvi u 2015. godini održava se pod sloganom „Hvala vam što spašavate moj život“ (engl. „Thank you for saving my life“), s ciljem posvećivanja pažnje pričama ljudi čiji su životi spašeni primljenom krvi, kao daljnja motivacija aktualnim darivateljima krvi, a poticaj ljudima dobrog zdravlja koji nisu nikada dali krv, osobito mlađim osobama na darivanje krvi. U ovogodišnjoj kampanji naglašava se zdravlje i kvaliteta skrbi o darivateljima krvi kao važan čimbenik u izgradnji obveza prema njihovoj volji o davanju krvi i potrebnom ukazivanju poštovanja prema dobrovoljnom, neplaćenom i redovitom davanju krvi.
Svjetska zdravstvena organizacija (http://www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day/2015/en/) slavi ovaj dan diljem svijeta obilježavanjem raznih događaja (sastanci, podjela priznanja, objave u medijima, znanstvene konferencije, izrada publikacija, koncerti i dr.), usmjerenih na promociju i podizanje svijesti šire javnosti o potrebi redovitog darivanja krvi.
U mnogim zemljama svijeta potražnja za krvi premašuje postojeće zalihe pa su transfuzijske službe suočene s izazovima prikupljanja dostatnih zaliha sigurne krvi. Dobrovoljni, neplaćeni i redoviti davatelji krvi najsigurnija su skupina davatelja zbog zaštite od bolesti koje se šire putem krvi (primjerice HIV/AIDS). Do 2020. godine cilj je Svjetske zdravstvene organizacije postići u svim zemljama prikupljanje krvi samo od dobrovoljnih, neplaćenih davatelja krvi.
U nekim zemljama organizacija, prikupljanje, prerada i raspodjela krvi povjerene su transfuzijskoj službi i Crvenom križu koji u međusobnoj suradnji ostvaruju potrebe za dozama krvi (primjerice Francuska) pa je tako i u Hrvatskoj, dok se u nekim zemljama isto provodi samo u organizaciji Crvenog križa (primjerice Austrija). Davanje krvi u Hrvatskoj temelji se na načelima dobrovoljnosti, besplatnosti, solidarnosti i anonimnosti.
Na temelju potreba zdravstva u Hrvatskoj je u 2014. godini 105 društava Hrvatskog Crvenog križa (od ukupno 110) organiziralo akcije darivanja krvi u suradnji s transfuzijskim službama te je prikupljeno 145.125 doza krvi (od ukupno 183.905), čime su bile zadovoljene potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima.
Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj obilježava se 25. listopada kada je 1953. godine u organizaciji Crvenog križa u Sisku održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi. Hrvatski Crveni križ pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana darivatelji krvi svake godine.Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije obilježit će Svjetski dan darivatelja krvi u petak 12. lipnja tradicionalnim sportskim susretima darivatelja u Gornjoj Rijeci gdje će se okupiti oko stotinu darivatelja s područja cijele županije.

Svim darivateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi i zahvaljujemo na darovanoj krvi, čime ste pomogli liječenju i spašavanju ljudskih života u Hrvatskoj.

hck
hck

Comments are closed.

Skip to content